Odustajanje od izgradnje Bloka 7 TE Tuzla prijeti gubitkom radnih mjesta, upozoravaju rudari

19.07.2022. 12:34 / Izvor: BHRT
Bloka 7 TE Tuzla

Ono što se godinama očekivalo, da se odustane od projekta gradnje Bloka 7 Termoelektrane Tuzla s kineskim partnerima, dogodilo se kada je Upravni odbor Elektroprivrede Bosne i Hercegovine odbio mijenjanje ugovora.

Ono što se godinama očekivalo, da se odustane od projekta gradnje Bloka 7 Termoelektrane Tuzla s kineskim partnerima, dogodilo se kada je Upravni odbor Elektroprivrede Bosne i Hercegovine odbio mijenjanje ugovora. Sada će se angažovati pravni timovi koji trebaju naći model za izlazak iz projekta. Rudari se boje da će oni najviše osjetiti posljedice i poručuju vlastima da to neće mirno posmatrati. 

Upravni odbor Elektroprivrede Bosne i Hercegovine (EPBiH) dao je smjernice menadžmentu da angažuje međunarodni pravni tim koji bi, u saradnji s pravnim timom EP, analizirao ugovor o gradnji Bloka 7 TE Tuzla i predložio Federalnoj Vladi, Parlamentu i Elektroprivredi BiH korake koje treba poduzeti. 

"Rezime komletnih zaključaka koji su došli od strane Elektroprivrede prema resornom ministarstvu i Vladi Federacije jeste da se odbija alternativni podizvođač i da se pod opcija jedan ponudi potpisnik ugovora, da se vrati na početne postavke i da se nastavi realizacija ugovora, onako kako je započeta još iz 2014. godine", kazao je ministar energije, rudarstva i industrije FBiH Nermin Džindić.

Direktna posljedica odustajanja od Bloka 7 Termoelektrane Tuzla je gubitak radnih mjesta u rudnicima u Federaciji, kažu predstavnici rudara. Već sada se rudnici suočavaju s masovnim odlaskom rudara. Iz Rudnika Kreka je od januara do juna otišlo 145 rudara, a do kraja godine predviđa se odlazak još 70 rudara. Sindikati rudara upozoravaju vlasti da neće mirno posmatrati da se teret energetske tranzicije svali na leđa rudara.

"Puno je onih koji su mislili da zaposleni u rudnicima uglja u Federaciji Bosne i Hercegovine nemaju kapacitet uraditi ono što su uradili u novembru 2021. godine. Sigurno da neće tako baš jednostavno biti nametnuti nepravedna rješenja radnicima i sinidkatima u rudnicima uglja u Federaciji BiH. Biće tu svega", upozorava predsjednik Sindikata radnika rudnika FBiH Sinan Husić.

Energetski stručnjaci smatraju da na ovo krupno pitanje odgovor treba ponuditi stručna zajednica, ali i svi politički akteri u zemlji. Šta uraditi nakon odustajanja od gradnje Bloka 7 TE Tuzla, vjerovatno će biti pitanje koje će dominirati ovogodišnjom izbornom kampanjom i tu će se, smatra profesor Kušljugić, tražiti odgovornost krivaca za propast projekta.

"U principu, puno je grešaka napravljeno u čitavoj proceduri, ali bi trebalo voditi računa da je jedan od izglednih ishoda da se ide na arbitražu i ne bi trebalo otežavati poziciju BiH, odnosno Federacije i Elektroprivrede u svemu tome. Po meni je važnije ovo - da li će političari iskoristiti predstojeću izbornu kampanju da se počnu baviti energetskom tranzicijom", smatra prof. dr. Mirza Kušljugić iz Centra za održivu energetsku tranziciju.

Kako je to na prošlosedmičnom Energetskom forumu u Sarajevu naglašeno, proces energetske tranzicije s fosilnih na obnovljive izvore energije treba biti pokrenut što prije, kako bi država mogla izvući benefite iz ovog procesa. Medjutim, iskustvo s gradnjom Bloka 7 TE Tuzla, kao i s drugim projektima, uči nas da možemo očekivati kompliciranje i odugovlačenje u tim projektima. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije