Njemačkoj firmi koncesije za gradnju vjetroparkova u Glamoču i Bosanskom Grahovu

22.07.2022. 11:07 / Izvor: Akta.ba
vjetroenergija

Koncesionaru je dodijeljena koncesija za izgradnju vjetroparka "Čadilj", smještenog na području općine Glamoč, ukupne instalirane snage od 138 MW.

Nakon usvajanja prijedloga Odluka o određivanju koncesionara, odobravanju ugovora o koncesiji i ovlaštenju mjerodavnog ministarstva za potpisivanje ugovora s koncesionarom u vezi izgradnje vjetroparkova na prostoru općina Glamoč i Bosansko Grahovo, jučer je potpisan ugovor između Vlade Hercegbosanske županije kao koncesora i tvrtke "Vjetroelektrane dah planine" d.o.o. Mostar kao koncesionara, čiji je osnivač Wpd Europe GmbH.

Koncesionaru je dodijeljena koncesija za izgradnju vjetroparka "Čadilj", smještenog na području općine Glamoč, ukupne instalirane snage od 138 MW, za koju je određena jednokratna koncesijska naknada u iznosu od 62.236,42  KM.  

vlada hbž

Godišnja koncesijska naknada obračunavati će se u iznosu od 1,75% i koncesija za izgradnju vjetroparka "Marino Brdo", smještenog na području općine Bosansko Grahovo, ukupne instalirane snage od 126 MW, za koju je određena jednokratna koncesijska naknada u iznosu 56.330,80 KM.

Godišnja koncesijska naknada za ovu koncesiju obračunavat će se u iznosu od 1,78 % od ukupnog bruto prihoda ostvarenog proizvodnjom električne energije.

Ugovori su sklopljeni na razdoblje od trideset godina u svrhu korištenja vjetra za proizvodnju električne energije, odnosno isključivo i jedino u svrhu obavljanja elektroprivredne gospodarske djelatnosti proizvodnje, prijenosa, distribucije i trgovine električne energije za elektroenergetski objekt – vjetroelektrana, saopćeno je iz Vlade HBŽ.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije