Investitor iz Indije zainteresovan za gradnju studentskog kompleksa i doma za starije u Foči

22.07.2022. 14:40 / Izvor: Akta.ba
foča

Investitor iz Indije ima namjeru da u Foči gradi objekat za smještaj stranih studenata Medicinskog fakulteta i uz njega dom za starija lica.

Investitor iz Indije ima namjeru da u Foči gradi objekat za smještaj stranih studenata Medicinskog fakulteta i uz njega dom za starija lica, kao nastavnu bazu studentima zdravstvene njege, a lokalni parlament danas je usvojio odluku kojom će to biti omogućeno- njemu ili nekom drugom potencijalnom investitoru ukoliko se javi sa povoljnijom ponudom.

Odluka o načinu i uslovima prodaje opštinskog zemljišta i izbora investitora za izgradnju objekta "Doma za starija lica Foča" i drugih smještajnih kapaciteta usvojena je jednoglasno.

Opštinska parcela, površine 1.097 metara kvadratnih, koja će se prodavati licitacijom, a za koju je ovlašćeni sudski vještak utvrdio početnu prodajnu cijenu od 156.150 KM, nalazi se u Studentskoj ulici u blizini Medicinskog fakulteta, tačnije uz lokalni put koji od fakulteta vodi prema Jošanici.

Za objekat zgrade Doma za starija lica Foča i drugih smještajnih kapaciteta pribavljeno je stručno mišljenje i urađeni su urbanističko-tehnički uslovi, dok je obaveza investitora da pribavi glavni projekat, građevinsku dozvolu i plati propisane rente i naknade, navedeno je između ostalog u odluci.

Načelnik opštine Milan Vukadinović pojasnio je da je investitor iz Indije, koji u Foču dovodi studente iz te zemlje na odsjek medicine na engleskom jeziku, a u budućnosti i na odsjek zdravstvene njege, izrazio spremnost i želju da gradi kapacitete za smještaj tih studenata.

U sklopu tog kompleksa, namjerava da napravi i nastavnu bazu u vidu doma za starija lica, a od više lokacija koje mu je opština ponudila, investitor je izrazio želju da kupi parcelu u blizini Fakulteta.

Skupština je usvojila i izmjene i dopune odluke o prodaji opštinskog zemljišta i izboru investitora za izgradnju stambene zgrade za mlade bračne parove, jer je u međuvremenu Vlada Republike Srpske donijela odluku da sa 800 hiljada maraka podrži taj projekat.

Za kupovinu stanova po cijeni povoljnijoj od tržišne za sada se prijavilo 40 mladih bračnih parova.

To će, uz subvenciju Vlade, naveli su iz lokalne uprave, biti dobar motiv potencijalnim investitorima da se odluče za gradnju po cijeni od 1.350 KM za kvadrat stana, nakon dva javna poziva na koja se nisu javljali, što zbog bojazni da neće biti dovoljno zainteresovanih parova, što zbog rasta cijena građevinskog materijala.

Opština je sufinansijer gradnje i obezbijediće priključke, parterno uređenje i naknadu za rentu, podsjetili su iz izvršne vlasti.

Na sjednici su donesene i dvije odluke o prodaji gradskog građevinskog zemljišta neposrednom pogodbom u ulicama Kralja Petra i Cara Dušana, kojima će se omogućiti da investitori riješe imovinsko-pravne odnose i u jednom slučaju nastave gradnju poslovno-stambene zgrade, a u drugom slučaju dobiju upotrebnu dozvolu za odavno izgrađenu, a neuseljenu zgradu.

Odbornici su usvojili odluku o kupovini poslovnog objekta sa dvorištem u Jošanici za potrebe mjesne zajednice, te dvije odluke o izmjenama i dopunama regulacionog plana „Hum-Šćepan Polje“ i jednu odluku o pristupanju izradi izmjena i dopuna tog plana, a u svrhu nove gradnje rafting kampova.

Izvor: Radio Foča

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije