Islamska zajednica otvara prvo svoje obdanište u sarajevskom naselju Dobrinja

25.07.2022. 15:26 / Izvor: Akta.ba
obdanište

Islamska zajednica će ove jeseni u Sarajevu otvoriti svoju prvu predškolsku ustanovu, obdanište u naselju Dobrinja, a planirano je da nakon toga obdaništa budu otvorena i u drugim sarajevskim naseljima.

Islamska zajednica će ove jeseni u Sarajevu otvoriti svoju prvu predškolsku ustanovu, obdanište u naselju Dobrinja, a planirano je da nakon toga obdaništa budu otvorena i u drugim sarajevskim naseljima.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo Abdulgafar ef. Velić je kazao da u prvom ciklusu planiraju upis oko 50 djece, a nakon toga i mnogo više, kako se budu povećavali kapaciteti.

"Objavili smo konkurs za prijem odgajateljica i drugih uposlenika. Svi naši vrtići će biti kvalitetni, dobro opremljeni i raspolagat će sadržajima koji će zadovoljavati visoke standarde u ovoj oblasti odgoja i obrazovanja naših najmlađih naraštaja", kazao je Velić.

U skladu s misijom Islamske zajednice i vodeći računa o potrebama različitih kategorija svojih članova, posebno mladih, efendija Velić je najavio da će MIZ Sarajevo ove godine otvoriti i Centar za mlade u užoj gradskoj zoni, uz Gradsku tržnicu.

Centar će raspolagati sa oko 400 m2, u kojem će biti smješten društveni prostor s kuhinjom, multimedijalna sala, sala za sastanke i rad, te prostor za produkciju i vođenje webinara.

"Bit će to mjesto u kojem će se okupljati mlade iz Sarajeva i mjesto u koje će dolaziti mladi iz cijele naše domovine i dijaspore. Bit će im na raspolaganju brojni sadržaji koji će zadovoljiti njihove potrebe, ali i pomoći da obogate svoje iskustvo i postanu društveno korisni članovi naše zajednice", poručio je Velić.

Također je ove godine planiran i početak izgradnje još jednog centra za edukaciju kod Istiklal džamije u sarajevskom naselju Otoka.

Nastojeći zaokružiti svoje djelovanje, od vrtića do domova za stare, MIZ Sarajevo pokrenuo i potrebne aktivnostima na osnivanju staračkog doma Islamske zajednice u Sarajevu.

Medžlis Sarajevo planira i izgradnju nekoliko džamija u Novom Gradu i Ilidži, tekije u Vogošći, brojnih drugih vakufskih objekata, te podzemnih garaža, javlja MINA.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije