Počinje prva faza rekonstrukcije ceste Tuzla – Sarajevo, radovi vrijedni 50 miliona KM

04.08.2022. 10:22 / Izvor: Akta.ba
cesta tuzla sarajevo

Javno preduzeće Ceste Federacije Bosne i Hercegovine počinje sa izgradnjom dionice Šički Brod - Đurđevik na trasi ceste Tuzla - Sarajevo.

Javno preduzeće Ceste Federacije Bosne i Hercegovine počinje sa izgradnjom dionice Šički Brod - Đurđevik na trasi ceste Tuzla - Sarajevo.

U javnom pozivu koji su objavili traži se izvođač radova koji će radit na izgradnji dionice Šički Brod – Đurđevik na trasi ceste Tuzla-Sarajevo, zajedno sa objektima za poddionicu 2 (LOT 2), u džini od 5+400 do 11+250 km, L=5,85 km.

Procijenjena vrijednost javne nabavke bez uključenog PDV-a je 50 miliona KM. Ugovor se zaključuje na period od 30 mjeseci.

Radovi su planirani u skladu sa Odlukom Vlade FBiH V broj: 310/2022 i finansirat će se iz Budžeta FBiH u skladu sa Zaključkom Vlade FBiH od 02.06.2022. godine.

Vlada FBiH je na ovoj sjednici usvojila informaciju Federalnog ministarstva prometa i komunikacija o provedbi projekta poddionice Šićki Brod - Đurdevik na trasi ceste Tuzla - Sarajevo poddionica 2 (LOT 2).

Ministarstvu je naložila da, u suradnji s JP Ceste Federacije BiH d.o.o. Sarajevo, planira potrebna sredstva u Budžetu Federacije BiH za ovaj projekt u narednim godinama u skladu s dinamikom njegove realizacije. kazali su kako će Vlada iz Budžeta Federacije BiH nastaviti osiguravati podršku realizaciji ovog projekta tako da sredstava budu planirana u skladu s provedenim postupcima nabavke radova i usluga i vremenskom dinamikom realizacije projekta. Doneseni zaključci stupili su na snagu danom donošenja.

Ovim projektom postojeća cesta M18 zadržava se za lokalni saobraćaj i sve korisnike ceste, dok se samo za motorni saobraćaj gradi nova dvotračna cesta za računsku brzinu 80km/h. Nova trasa je kraća za cca 1km od postojeće ceste. Izgradnja će biti moguća ne ometajući postojeći saobraćaj.

Do sada je usvojena prostorno-planska dokumentacija uvažava ovo projektno rješenje, čime su otklonjene početne moguće smetnje.

Podsjećamo, ovo je prva od etapa ukupnog projekta rekonstrukcije puta Tuzla – Sarajevo.

Ova dionica ići će savim novom trasom i to je kompletno nova cesta, a od Đurđevika do Kladnja planirano je da se radi rekonstrukcija i modernizacija postojeće ceste sa dodatnom trećom trakom. Dužina dionice Šićki Brod – Đurđevik je oko 17 km i ona je podijeljena na tri lota.

I.R.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije