Projektima iz Maglaja i Zavidovića podrška više od 1,2 miliona KM

04.08.2022. 15:28 / Izvor: Akta.ba
ugovor

Ukupan iznos za sufinansiranje projekata iz Maglaja iznosi 483.000 KM.

Federalni ministar prostornog uređenja Josip Martić danas je s načelnikom Maglaja Mirsadom Mahmutagićem i gradonačelnikom Zavidovića Hašimom Mujanovićem potpisao ugovore za nekoliko projekata iz Zeničko-dobojskog kantona. Projekti iz ovih mjesta koji su aplicirali na javni poziv Ministarstva i ispunili sve formalno pravne uslove osigurali su finansijsku podršku od 1.243.000 KM. 

Ministar Martić je s gradonačelnikom Mujanovićem potpisao šest ugovora ukupne vrijednosti 680.000 KM, putem kojih će biti sanirano i asfaltirano nekoliko lokalnih puteva oštećenih u poplavama i klizištima. Riječ je o sanaciji ceste Zavidovići-Dolina-Globarica, rekonstrukciji i asfaltiranju lokalne ceste Donja Lovnica-Gornja Lovnica, rekonstrukciji ceste Kamenica-Mitrovići-Mašica, izgradnji mosta preko rijeke Krivaje u naselje Stog, sanaciji lokalne ceste Zavidovići-Biljačić-Brankovići. Podržan je i projekt iz oblasti utopljavanja zgrada, a radi se i sanacija fasade u JU OŠ Hajderovići.

Ministar Martić je izrazio uvjerenje da će ova finansijska podrška, koja je osigurana iz Budžeta Federacije BiH za 2022. godinu, doprinijeti većoj sigurnosti stanovništva i infrastrukture u ciljanim područjima, kao i održivosti ulaganja u razvoj i oporavak.  

Gradonačelnik Mujanović zahvalio je ministru Martiću na dosadašnjoj podršci, te izrazio nadu da će saradnja između Federalnog ministarstva prostornog uređenja i Grada Zavidovića biti nastavljena. 

Također, ministar Martić i načelnik Općine Maglaj Mirsad Mahmutagić potpisali su četiri ugovora za projekate iz ove općine. 

U pitanju su sanacija i uređenje crkvenog dvorišta župe sv. Leopolda Mandića, sanacija poplavama i klizištima oštećenog puta Liješnica-Fojnica, sanacija poplavama i klizištima oštećenih lokalnih cesta i uništene infrastrukture u Maglaju, te provođenje mjera energetske efikasnosti u Sportskoj dvorani u Maglaju.

"Ukupan iznos za sufinansiranje projekata iz Maglaja iznosi 483.000 KM. Nadam se kako ćete zahvaljujući ovoj podršci, na kvalitetan način, sanirati postojeća oštećenja nastala uslijed poplava, kao i projekte koji se tiču radova u Crkvi sv. Leopolda Mandića i Sportskoj dvorani u Maglaju", kazao je ministar Martić, saopćeno je iz Federalnog ministarstva prostornog uređenja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije