U Eko Parku u Prozoru-Rami gradi se kompostana i pročistivač otpadnih voda vrijedni 6 miliona KM

09.08.2022. 08:30 / Izvor: Federalna.ba
eko park

U Prozoru-Rami velik problem stvaraju divlje deponije i nedozvoljeno odlaganje otpada, no u posljednje vrijeme, zahvaljujući velikom komunalnom angažmanu i izgradnji Eko Parka, situacija se popravlja.

U Prozoru-Rami velik problem stvaraju divlje deponije i nedozvoljeno odlaganje otpada, no u posljednje vrijeme, zahvaljujući velikom komunalnom angažmanu i izgradnji Eko Parka, situacija se popravlja, a otpad već sada naveliko razvrstava. Trenutno se radi na izgradnji kompostane, ali i pročistivača otpadnih voda. Cijeli projekt vrijedan je preko 6 milijuna maraka.

Razvrstati otpad koji će nakon toga  biti korišten za daljnju obradu, glavni je cilj Eko Parka Prozora-Rame. U sortirnici se trenutno vrši reciklaža komunalnoga otpada na osam frakcija. Kompostana, koja bi uskoro trebala započeti rad, zahvaljujući novoj tehnologiji bioreaktorskog kompostiranja, prerađivat će zeleni i organski otpad za agrokulturnu namjenu.

"Kompostiranje će se vršiti u kontroliranim uvijetima – da nema atmosferskoga utjecaja na to. Dosad se kompost proizvodio od 10 do 12 tjedana. Međutim, ovdje je bioreaktorsko kompostiranje - 6 do 8 tjedana“, objašnjava Branko Burić, direktor JKP Vodograd.

Trenutačno je u izgradnji i pročistač otpadnih voda koji će, osim spremnika i taložnika, sadržavati objekte upravne zgrade i mehaničkog predtretmana, kompresorsku stanicu, grubu automatsku rešetku, gravitacijski ugušnjivač mulja te objekte za mjerenje protoka i pumpne stanice. Time će biti  zaokružen cjelokupan projekt Eko Parka i zatvorene divlje deponije koje godinama stvaraju problem zagađenja ovoga područja. 

"Divlja deponija u našoj neposrednoj blizini se zatvara, pripremljene su i obavijesti za narod gdje će od sada moći da odlažu otpad“, dodaje Burić

Općinski načelnik Jozo Ivančević ističe kako postoji još divljih deponija: "Mislim da smo neke već počeli pomalo gasiti, a do kraja 2023. ili 2024. možda ćemo u cijelosti sve to na neki način nulirati. I onda ćemo imati u jednoj cjelini, zato smo ga i nazvali, komplet eko park, koji je sigurno bitan za našu općinu“.

U sustavu kompostane najavljeno je i pokretanje uređaja za reciklažu guma – i za Prozor-Ramu i za okolna područja i općine. Osim očuvanja prirode i turizma, izgradnja Eko Parka je i prilika za 20 novih radnih mjesta. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije