Za projekat povećanja energetske efikasnosti Sportske dvorane u Ilijašu 450 hiljada KM

19.08.2022. 07:39 / Izvor: Akta.ba
ilijaš

Općinski načelnik Akif Fazlić i ovlašteni predstavnik firme Vizija d.o.o. Visoko Adem Smajić potpisali su Ugovor kojim će se realizovati projekat povećanja energetske efikasnosti.

Općinski načelnik Akif Fazlić i ovlašteni predstavnik firme Vizija d.o.o. Visoko Adem Smajić potpisali su Ugovor kojim će se realizovati projekat povećanja energetske efikasnosti Sportske dvorane u Ilijaš. Potpisivanju je prisustvovala i pomoćnica načelnika u Službi za društvene djelatnosti i poslove mjesnih zajednica Sanja Zagorac – Jozić.

Vrijednost Ugovora je 457.436,77 KM. U cilju stvaranju boljih i kvalitetenijih uslova za boravak korisnika u objektu Sportske dvorane, shodno glavnom projektu sanacije i utopljavanja, ugovorom su obuhvaćeni radovi na zamjeni fasadne stolarije, termofasadi dvorane, hidroizolaciji i krovopokrivačkim radovima terase iznad glavnog ulaza.

U proteklom periodu, Općina Ilijaš je aplicirala na Javni konkurs Fonda za zaštitu okoliša FBiH te su obezbjeđena finansijska sredstva u iznosu od 100.000 KM za sufinansiranje projekta sanacije i utopljavanja Sportske dvorane. Kroz Ugovor sa Fondom, Općina se obavezala da će finansirati preostali potrebni iznos za utopljavanje, odnosno nedostajućih 357.436,77KM.

Paralelno su vođene aktivnosti i na obezbjeđenju sredstava za rekonstrukciju dotrajalog krova. Rekonstrukcija krova će biti finansirana udruženim sredstvima Općine Ilijaš u iznosu od 100.000 KM, Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo u iznosu od 100.000 KM i UNDP u BiH u iznosu od 47.000 KM. Implementator ovog dijela projekta je UNDP u BiH, koji je proveo postupak izbora izvođača radova, tako da će se i radovi na rekonstrukciji krova izvoditi istovremeno sa ostalim radovima na utopljavanju.

Realizacijom projekta povećanja energetske efikasnosti Sportske dvorane Ilijaš trajno će se riješiti problem neadekvatne zagrijanosti objekta, što će rezultovati poboljšanjem kvaliteta usluga u oblasti sporta i kulture, a zatim i smanjenjem računa za utrošenu energiju. Računi za zagrijavanje Sportske dvorane do sada su bili izuzetno visoki, ali zbog loših termičkih karakteristika objekta i velikih toplotnih gubitaka nije se mogao obezbijediti toplotni komfor za korisnike.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije