Nastavljena izgradnja ski-lifta kod Sokoca: Planirane dvije staze, ljetni i zimski sadržaji

22.08.2022. 12:09 / Izvor: Akta.ba
ski lift

Nakon prekida prošlogodišnje faze radova zbog loših vremenskih uslova i nemogućnosti da se oni završe u predviđenom roku, izgradnja ski-lifta na uzvišenju Puhovac u Sokocu su nastavljeni.

Nakon prekida prošlogodišnje faze radova zbog loših vremenskih uslova i nemogućnosti da se oni završe u predviđenom roku, izgradnja ski-lifta na uzvišenju Puhovac u Sokocu su nastavljeni.

Prije nekoliko dana, ušlo se u završnu fazu pripreme ski-lifta za funkcionisanje. Prema riječima odbornika SNSD-a u Skupštini opštine Sokolac Strahinje Baševića završni radovi se odnose na betoniranje postolja za stubove, betoniranje koševa, zatim stručni radovi oko geodetskog ispitivanja i pozicioniranja samih stubova.

"Izlivanje tih postolja i postavljanje stubova se planira u narednih nekoliko dana, u zavisnosti od vremenskih prilika. Nakon toga se ulazi u zatezanje sajle, postavljanje elektropostrojenja za kontrolu rada ski-lifta, kao i puštanje u rad same žice. Uslijediće i opremanje objekta sa svim planiranim unutrašnjim sadržajem. Rasvjeta je u fazi postavljanja svjetiljki, a sve u cilju da se definitivno završe neophodni radovi do početka zimske sezone", najavio je Bašević.

On je podsjetio da je ukupno finansiranje obezbijedila Vlada Republike Srpske, odnosno Ministarstvo finansija, te da je vrijednost projekta oko 300.000 КM.

"Zahvalio bih se ministru finansija u Vladi Republike Srpske Zori Vidović, koja je ovaj projekat pratila i podržala od samog početka. Ministarstvo finansija je odobrilo 200.000 КM, a tu su i donacije privrednika, dobronamjernih ljudi naše opštine i Sarajevsko-romanijske regije. Još bih uputio zahvalnost gradonačelniku Grada Istočno Sarajevo Ljubiši Ćosiću, koji je u ime Grada pružio značajnu podršku, zatim opštini Sokolac oko pribavljanja potrebne dokumentacije, Elektrodistribuciji a.d. Pale Radna jedinica Sokolac u pružanju apsolutne podrške u postavljanju elektroinstalacije i formiranja cjelokupne elektromreže za ski-lift, ali i svim ljudima i institucijama koji su pomogli u realizaciji ovog našeg projekta", naveo je Bašević, prenosi is-radio.com.

Bašević je dodao da su planom izgradnje ski-lifta predviđene dvije skijaške staze, dužine 700 i 800 metara, od kojih će jedna biti i osvijetljena.

"Osim zimskog, planiran je ljetni sadržaj koji obuhvata dječije igralište, zip lajn, osmatračnice, ali sve to u nekoj od narednih faza radova. Sada je prioritet da ski-lift bude u funkciji do početka zimske sezone, kako bi bili u sklopu turističke ponude Olimpijskog centra Jahorina koji predvodi cijelu ovu priču. Osim našeg skijališta tu je i ski-centar Igrišta na planini Javor u opštini Vlasenica, koji će sa skijalištima na Jahorini predstaviti kompletnu ponudu sa različitim aspektima pristupa i cijenama našim skijašima i turistima", naglasio je on.

U posljednje vrijeme prisutan je globalni problem koji prati klimatske promjene, da su zime ekstremne, sa puno ili premalo snijega.

"U tom pogledu planirana je izgradnja malog jezera, jer se u blizini nalazi vodotok iz kojeg bi se mogli napajati osnježivači. Vjerovatno će oni biti obezbjeđeni od strane Olimpijskog centra Jahorina, ili nekim finansiranjem u kombinaciji sa donacijama olimpijskog centra", dodao je Bašević.

Nosilac poslova i radova je Ski klub Olimpik, koji će upravljati svim sadržajima na budućem skijalištu. Po pokretanju ski-lifta, najavljena je besplatna škola skijanja za djecu.

Ski-lift je dopremljen u decembru prošle godine u Sokolac i svi njegovi dijelovi su funkcionalni. Izgradnja je počela 15. septembra 2021 godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije