Počelo postavljanje autobuskih stajališta s fotonaponskim nadstrešnicama u Velikoj Kladuši

23.08.2022. 08:09 / Izvor: Akta.ba
Kladuša

Velikokladuška naselja Ponikve i Polje dobila su prve autobuske stanice koje imaju nadstrešnice sa fotonaponskim ćelijama.

Realiziranjem aktivnosti u okviru INGRID projekta "Razvoj energetski učinkovitih mreža gradova i općina u prekograničnom području", velikokladuška naselja Ponikve i Polje dobila su prve autobuske stanice koje imaju nadstrešnice sa fotonaponskim ćelijama.

Ove nadstrešnice funkcionišu na način da tokom dana akumuliraju solarnu energiju, a tokom noći pružaju osvjetljenje na objektu autobuskog stajališta.

Projektnim planom predviđeno je ukupno deset ovakvih objekata, koji će biti smješteni na autobuskim stajalištima u blizini škola na području općine Velika Kladuša, i to na putnim pravcima koji su pod ingerencijom Općine.

Kladuša

Također, u toku su završni radovi na instaliranju fotonaponske nadstrešnice na parking prostoru kod zgrade Općine Velika Kladuša, koji će uskoro biti u funkciji.

Kladuša

Pored ovog, aktuelan je još jedan projekat na području velikokladuške općine. Naime, JKP „VIK“ doo Velika Kladuša u saradnji sa Službom za civilnu zaštitu Općine Velika Kladuša započelo je aktivnosti na unaprijeđenju hidrantske mreže za gašenje požara na području velikokladuške općine. Postavljanje hidranata započelo je u MZ Mala Kladuša, a u narednom periodu hidranti će biti postavljeni i u preostalim mjesnim zajednicama kako bi se olakšalo gašenje požara i unaprijedila efikasnost i brzina vatrogasaca prilikom hitnih intervencija.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije