Za projekte u Olovu izdvojeno 190.000 KM

24.08.2022. 13:35 / Izvor: Akta.ba
olovo

Federalni ministar prostornog uređenja Josip Martić i načelnik Općine Olovo Đemal Memagić popisali su danas u zgradi Općine ugovor o sufinanciranju projekta.

Federalni ministar prostornog uređenja Josip Martić i načelnik Općine Olovo Đemal Memagić popisali su danas u zgradi Općine ugovor o sufinanciranju projekta „Regulacija lijeve obale rijeke Stupčanice“ koji je putem javnog poziva Federalno ministarstvo prostornog uređenja podržalo sa iznosom od 100.000 KM.

"Štete koje su nastale uslijed poplava i klizišta na rijeci Stupčanici u naselju Olovske Luke su velike i svjesni smo da vam je pomoć neophodna, stoga je vaša uredno popunjena aplikacija poslana putem javnog poziva stvorila temelj da podržimo vaš projekt", istaknuo je ministar Martić,dodajući kako vjeruje da ova financijska podrška iz Federalnog ministarstva prostornog uređenja dolazi u pravom trenutku, te kako će doprinijeti poboljšanju uvjeta i kvalitete života žitelja ovog naselja.

Načelnik Olova Đemal Memagić se, uz riječi dobrodošlice, zahvalio ministru Martiću što je prvenstveno imao sluha podržati ovaj projekt sa cifrom od 100.000 KM, te izrazio nadu kako će i ubuduće sa entitetskih razina vlasti biti prepoznati i podržani projekti iz Općine Olovo.

Tom prigodom ministar Martić potpisao je još jedan značajan ugovor koji se tiče sanacije crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije u Olovu koji je potpisao sa upraviteljem Svetišta u Olovu fra Ilijom Božićem. Nakon službenog potpisivanja ugovora, ministar Martić i fra Ilija Božić su posjetili Svetište Gospe Olovske.

"Raduje me što sam danas u najstarijem Gospinom svetištu u Bosni i Hercegovini koje obiluje sa brojnim dragocjenostima, a posebno me raduje što je Ministarstvo kojim rukovodim podržalo vaš projekt iz oblasti zaštite nacionalnih spomenika u iznosu od 90.000 KM", poručio je ministar Martić.

Upravitelj Svetišta u Olovu fra Ilija Božić se zahvalio ministru Martiću na financijskoj podršci podsjećajući kako je ova podrška još značajnija ako se uzme u obzir podatak kako u mjestu u kojem je smješteno ovo marijansko svetište nema puno katolika, ali ima puno ljudi koji ga prepoznaju, štuju i hodočaste u njega i tako ga čuvaju od zaborava, saopćeno je iz Kabineta federalnog ministra prostornog uređenja Jospia Martića.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije