Gradnja prve solarne elektrane u BiH trebala bi započeti u drugom kvartalu naredne godine

26.08.2022. 08:01 / Izvor: BHRT
solarna elektrana

Gradnja prve solarne elektrane u Bosni i Hercegovini u okolini Trebinja inače najveće u regionu, trebala bi započeti u drugom kvartalu naredne, a završetak radova i njeno puštanje u funkciju očekuje se 2024. godine.

Gradnja prve solarne elektrane u Bosni i Hercegovini u okolini Trebinja inače najveće u regionu, trebala bi započeti u drugom kvartalu naredne, a završetak radova i njeno puštanje u funkciju očekuje se 2024. godine.

Solarna elektrana „Trebinje 1“ godišnje bi trebala proizvoditi oko stotinu gigavat časova električne energije, a prostiraće se na 120 hektara površine. Vrijednost projekta je 50 miliona eura. Većinski vlasnik je mađarska kompanija.

Iako je prvobitno bilo zamišljeno da Elektroprivreda RS bude jedini vlasnik Solarne elektrane „Trebinje 1“ u međuvremenu većinski vlasnik ovog preduzeća za 2,5 miliona eura postala je mađarska kompanija "Lugos Renewables". Mađari će finansirati cijeli projekat, a svu struju koja se proizvede isporučivati Elektroprivredi RS.

"U zavisnosti od procesa odobrenja, planiramo da počnemo sa izgradnjom u drugom kvartalu 2023. a kompletiranje se očekuje krajem 2024. godine. Ovo obezbjeđuje dugoročno, održivo i korisno napajanje strujom za tržište Republike Srpske", kazali su.

U Transparensi Internešnalu upozoravaju da je mađarski investitor postao većinski vlasnik pod sumnjivim okolnostima i da se čitav ovaj posao radi pod uslovima koji nisu poznati javnosti.

"Imali smo loša iskustva ranije gdje je nanesena šteta javnom interesu. Iz tog razloga smo apelovali da se sad kad je taj projekat na samom početku da već sada znamo pod kojim uslovima EP RS ide u taj projekat s obzirom da je javno preduzeće, da postoji javni interes. Mi smatramo da se svi ti uslovi trebaju objaviti. Međutim oni se pozivaju na komercijalne interese ovog mađarskog investitora i to odbijaju objaviti“, kazao je Srđan Traljić, TI BiH.

U Elektroprivredi RS ne poriču da se prilikom izbora finansijera i izvođača projekta nije išlo u proceduru javnih nabavki, što je kako kažu omogućeno zakonom. Za sam projekat kažu da je više nego isplativ, jer u njegovu realizaciju Elektroprivreda neće uložiti jednu jedinu marku, a svu proizvedenu struju otkupljivaće po cijeni koja je desetak puta niža od trenutne u Evropi.

"Vi znate ako nabavimo energiju za 50 eura i da je danas već možemo prodati za 400 evra za sljedeću godinu. Znači sva razlika novca će ostati u Elektroprivredi RS. A silna pitanja i negativni kontekst Solarne elektrane „Trebinje 1“ je isključivo zato što Elektroprivreda sa tim projektom postaje još energetski nezavisnija i stabilnija“, Luka Petrović, generalni direktor Elektroprivrede RS.

Kada je riječ o proizvodnji električne enrgije iz obnovljivih izvora, prije svih sunca i vjetra, Bosna i Hercegovina prema tvrdnjama stručnjaka ima ponajbolje potencijale u Evropi.

Potencijal sunca i vjetra u BiH je duplo veći od naših budućih potreba. Drugim riječima kad bi proizvodili samo iz sunca i vjetra električnu energiju mogli bi podmiriti sve svoje potrebe.

"Potencijale imamo, ali ih ne koristimo. U ovom trenutku učešće energije sunca i vjetra u ukupno proizvedenoj električnoj energiji u BiH je svega četiri do pet odsto", kazao je Damir Miljević, Centar za održivu energetsku tranziciju.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije