Predstavljen projekt gasifikacije u RS-u vrijedan 70 miliona KM

27.08.2022. 09:22 / Izvor: Federalna.ba
gasifikacija

U Administrativnom centru Republike Srpske predstavljen je projekat gasifikacije opština: Šekovići, Vlasenica, Milići, Han Pijesak, Pale, Trnovo i proširenja gasne mreže na teritoriji opština Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža.

U Administrativnom centru Republike Srpske predstavljen je projekat gasifikacije opština: Šekovići, Vlasenica, Milići, Han Pijesak, Pale, Trnovo i proširenja gasne mreže na teritoriji opština Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža. Prezentaciji je prisustvovao član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider SNSD-a Milorad Dodik. Osim o strateškom značaju ovog projekta za RS, riječi je bilo i o uslovima koji se moraju ispuniti da bi Vlada RS-a podržala ovaj projekat.

Sedamdeset miliona konvertibilnih maraka prvobitna je cijena predstavljenog projekta kojim bi se, uz godišnju dobit od 10 miliona, za 33 godine trajanja eksploatacije zaradilo 330 miliona maraka, objasnio je direktor Sarajevo-gasa Istočno Sarajevo Nedjeljko Elek. Investiciju od, kako kažu, ogromne važnosti za RS podržala je Vlada, no uz određene korekcije.

"Krenut ćemo po nalogu predsjednika s gasifikacijom i Rogatice, Sokoca i Višegrada, tako da ćemo proširiti naš plan i u narednom periodu krećemo u projekat gasifikacije te dodatne tri opštine i do granice sa Srbijom", rekao je Elek.

Pored objašnjenja graničnog pitanja i rasprostranjenosti gasovodne linije, te ostalih strateških planova, predstavljanje, ipak, nije prošlo bez kritika upućenih, kako kažu, Sarajevu, koje je opstruisalo mogućnost pokretanja investicije. Uprkos tome, naglasili su, i bez obzira na izostanak podrške drugog entiteta, ne planiraju stati s izgradnjom.

"Nećemo sjediti skrštenih ruku i nećemo čekati da donesu neku odluku ili da ih molimo za takvu vrstu odluke", istakao je Radovan Višković, predsjednik Vlade RS-a (SNSD).

U istom raspoloženju tokom cijelog svog obraćanja nastavio je upućivati kritike. Kazao je da bi gasovod Bijeljina-Banja Luka-Novi Grad do danas već bio sagrađen da im je Sarajevo dalo konekciju kada su je tražili. Zatim je i zaprijetio.

"Hoće li postojeći gasovodo koji ulazi u RS na Šepku omogućiti da dobijete i vi u Sarajevu dovoljnu količinu gasa - upitajte se i dobro razmislite o tome. Mi ćemo ovo preduzeće Sarajevo-gas u Istočnom Novom Sarajevu u nekom narednom periodu uklopiti u naše preduzeće Gas-Res i imati jedinstveno preduzeće", poručio je Višković.

Nakon njega, obratio se i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, pa je sve ponovo, barem nakratko, krenulo u mirnijem tonu. Govorio je o proširenju ove mreže na njegovu inicijativu, na ostale općine, te o važnosti gasa kao energenta koji pogoduje kvaliteti životne sredine, za razliku od nekih drugih. No, ipak je ostavio mjesta da se osvrne i na druge stvari: uslovljavanja iz Federacije.

"Ne želimo da sprečavamo bilo kakvu isporuku gasa Sarajevu. Bilo je mnogo prilika kad se od nas i očekivalo da nešto uradimo u tom smislu i prekinemo isporuke. Naravno, mi to nismo uradili i nećemo to ni činiti", rekao je Dodik.

Ipak, čini se da se na kraju složio s premijerom Viškovićem.

"Nemamo namjeru da vodimo rat s bilo kim. Ovo su naše pare, naša investicija, naša budućnost, sudbina. Želimo da se odvojimo i u tom pogledu od Federacije, apsolutno da se odvojimo", poručio je Dodik.

Dakle, bez obzira na, kako kažu, opstrukcije drugog entiteta, RS ide u smjeru rasta i jačanja njene privrede i razvoja. Ova investicija samo je jedna u nizu u proteklih 15 godina. Zaključili su da će istu praksu nastaviti jer, kako su naglasili, Vlada RS-a čini ono što njeni građani od nje očekuju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije