S njemačkom firmom potpisan memorandum o razumijevanju, u BiH će graditi vjetroparkove

01.09.2022. 08:01 / Izvor: Akta.ba
VJETROPARKOVI

Memorandum o razumijevanju između Vlade Kantona 10 (HBŽ) i kompanije wpd europe GmbH potpisan je u srijedu u Livnu s ciljem realizacije projekata obnovljivih izvora energije na području tog kantona.

Memorandum o razumijevanju između Vlade Kantona 10 (HBŽ) i kompanije wpd europe GmbH potpisan je u srijedu u Livnu s ciljem realizacije projekata obnovljivih izvora energije na području tog kantona. 

Memorandum su potpisali predsjednik Vlade Kantona 10 Ivan Vukadin i predstavnik wpd europe GmbH Andreas Björn Chollet.

Svrha spomenutog memoranduma o razumijevanju je definiranje daljnjih oblika međusobne podrške Vlade Kantona 10 i kompanije wpd europe GmbH s ciljem realizacije projekata obnovljivih izvora energije na području ovog kantona, a čiji razvoj i realizaciju provodi društvo Vjetroelektrane Dah planine d.o.o., članica wpd grupacije.

Realizacijom projekata VE Čadilj i VE Marino Brdo na prostoru općina Glamoč i Bosansko Grahovo ispunit će se poslovni ciljevi kompanije te razvojni ciljevi Kantona 10, saopćeno je iz kantonalne vlade.

Direktor wpd Adria Zoran Obradović i projekt menadžer wpd-a Ivan Šutalo održali su prezentaciju već spomenutih projekata VE Čadilj i VE Marino Brdo.

Wpd europe GmbH je njemačka kompanija koja se bavi ulaganjima u obnovljive izvore energije, osnovana je 1996., a trenutno posluje u više od 25 zemalja i zapošljava više od 2000 stručnjaka. Kompanija putem regionalne podružnice wpd Adria sa sjedištem u Dubrovniku neprestano istražuje nove potencijalne lokacije kako u Hrvatskoj tako i u zemljama šireg okruženja što uključuje Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Kosovo, Makedoniju, Sloveniju i Srbiju.

U Bosni i Hercegovini aktivni su projekti Energetskog parka Ruđer Bošković u Općini Ravno i projektni sistem Livno – Glamoč – Bosansko Grahovo koji će biti najveći vjetropark u Evropi. Realiziranje takvih projekata dugoročno doprinosi jedinicama lokalne samouprave, elektroenergetskom sistemu te povećanju udjela proizvodnje iz OIE.

"Wpd svojim projektima potiče održivi razvoj zajednice u kojoj djeluje, što se posebno ostvaruje donacijama usmjerenim djeci i mladima, očuvanju prirodne i kulturne baštine, te razvoju organske poljoprivrede. Kroz svoj rad i ulaganje u iskorištavanje obnovljivih izvora energije, wpd želi doprinijeti očuvanju okoliša i ekonomskom razvoju regije u kojoj djeluje, kaže se ", saopćenju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije