"Grad u hotelu": Uz sarajevski hotel Holiday predviđena gradnja stambeno-poslovnog kompleksa

06.09.2022. 07:53 / Izvor: Fena
hotel holiday

Ideja je da od hotela Holiday na Marijin Dvoru bude napravljen kompleks prepoznatljiv kao "grad u hotelu".

Poznati francuski Le Monde uvrstio je Hotel Holiday u top pet hotela na svijetu po kategoriji hotelskih giganata/palače, hotela od velikog značaja, te onih koji su se našli kao svjedoci najbitnijih događaja.

Od samog otvorenja hotela tokom Olimpijskih igara u Sarajevu ’84., hotel Holiday privlači mnoge zaljubljenike u kulturu, sport, arhitekturu, dizajn, umjetnost, historiju i slično. Izvršna direktorica/menadžerica Hotela Holiday, Belmina Bajrović ističe da ova selekcija sarajevskog Holidaya u top pet najbitnijih hotela na svijetu predstavlja šansu za boljom promocijom u svijetu i internacionalno.

"Ponosni smo da baš naš hotel može da predstavlja Sarajevo kao turističku destinaciju koja je bogata kulturom kao i sam hotel. Kao simbol Sarajeva od velike je važnosti i ta činjenica da sve veći broj turista počinje asocirati Hotel Holiday sa Sarajevom, i obrnuto, te da je hotel jedan od razloga njihove posjete. Shvatamo da je hotel Holiday jedan od bitnijih objekata u Bosni i Hercegovini, koji fascinira mnoge – arhitekte, novinare, fotografe, historičare, glumce, političare i ostale. Zbog njegovog jedinstvenog izgleda koji podsjeća na lego kocku, hotel je dobio i velike pohvale od strane mnogih arhitekata i dizajnera", ističe Bajrović.

Hotel Holiday (nekadašnji Inn) je, dodaje ona, uvijek bio brend, kako radi svoje bivše franšize, tako i radi jedinstvenog izgleda, izvanredne usluge, bogate ponude, te same veličine hotela.

"Naša konkurentna prednost pored svega navedenog leži i u lokaciji i prostranosti. Sa svojih 12 konferencijskih sala, 380 soba, dva restorana i kafića, wellness centra, velike bašte i parkinga, Hotel Holiday je lider na marketu, uz naše ostale članove grupacije. Promocija hotela Holiday kroz Le Monde magazin zasigurno doprinosi oblikovanju brenda hotela u smjeru u kojem mi želimo da ide", naglašava Bajrović.

U zadnjih par godina uprava, odnosno vlasnička grupacija, radila je na unaprijeđivanju ponude hotela, te njegovim dodacima. Ideja je da od hotela Holiday na Marijin Dvoru, koji lokacijski postaje glavi centar Sarajeva, te veliki trend, bude napravljen kompleks.

"Complex Holiday bi obuhvatao različite dodatke, te bio prepoznatljiv kao prvi “grad u hotelu” – kako je i njegov ahitekta Ivan Štraus vizualizirao. Nastavljamo njegovu želju na način da smo u sklopu hotela za naše goste obezbijedili kozmetčki salon, frizerski salon, solarijom, rent-a-car, agenciju itd. Najveći focus smo stavili na dodatke za zabavu, te to uključuje partnerstvo sa Cineplexx kinom Austrija, te novootvorenim Supermarketom Crvena Jabuka koji je inovatinog dizajna, sa rooftop pogledom na centar grada! Neke od daljnjih inovacija u okviru hotelske ponude će obuhvatati i lounge i game room - prostor za opuštanje uz čitanje knjiga, te društvene igre. Tu je naravno i ideja dječije unutrašnje igraone kao dodatak na trenutnu vanjsku. Naši planovi, pored očuvanja i podizanja kvaliteta usluge u postojećim hotelima, uključuju i izgradnju poslovno-stambenog kompleksa pored hotela Holiday. Sigurni smo da će novi sadržaji biti pravi hit, te prijatno iznenađenje za građane iz Sarajeva, BIH i šire", kaže izvršna direktorica Holidaya.

Sarajevo se pozicionira kao popularno turističko središte i u ljetnoj i u zimskoj sezoni, a da bi se osnažila ta pozicija Sarajeva Bajrović smatra da bi trebalo više raditi na promociji, te paketima koji će obuhvatiti više lokacija.

"Dosta važnih objekata u kategoriji historijski bitnih, te kulturnih naslijeđa ostane neposjećeno. Također, godila bi i bolja saradnja sa našim ljepoticama Bjelašnicom, Trebevićem, te Igmanom. Ljetna sezona na planinama isto može biti jaka kao i zimska, uz ljetne pakete dnevnog planinarenja, muzike, zabave, različitih festivala i slično. Kao dodatak, bolja saradnja između susjednih zemalja i Bosne i Hercegovine bi se sigurno pokazala uspješnom, gdje bismo mogli raditi na razmjeni gostiju među zemljama, te na zajedničkom dobrom. Ista stvar se može raditi među planinama. Turisti traže više lokacija koje mogu posjetiti, i svaki put nešto drugačije. Shodno tome, može se raditi na boljem povezivanju tržišta bivše Jugoslavije, gdje se može napraviti zdrava konkurencija, te dobri uvjeti za saradnju", naglašava Bajrović.  

Uz podršku Turističke zajednice Kantona Sarajevo smatra da se može uraditi puno za promociju grada Sarajeva kao destinacije.

"Već su bili objavljeni javni pozivi za Summer Fest, a biće i poziv za Winter Fest – što je jedna od prilika da budemo dodatno privlačni turistima! Sarajevo bi moglo biti jedno od najljepših gradova i zimi i ljeti, te uz zimske festivale i trgove, mogli bi privući turiste još više – kao što je Zagreb jedan od top destinacija za vrijeme zimske sezone i Božića, radi svog Advent festivalskog trga. Za dodatno osnaženje pozicije Sarajeva u turizmu, potrebna je i veća valorizacija kulturnog i prirodnog naslijeđa za potrebe turizma, razvoj unikatnih, autentičnih turističkih proizvoda i doživljaja, razvoj održivog turizma; odnosno očuvanje prirodnih resursa u destinaciji, promicanje održive gospodarske aktivnosti i očuvanje kulturne baštine. Potrebno je nedvojbeno i ulaganje u dodatno razvijanje specifičnih oblika turizma koji ostaju zapostavljeni kao što su banjski turizam, avanturistički turizmam, seoski turizam, vjerski turizam, planinsko/primorski, te lovno-ribolovni turizam", zaključuje u razgovoru za Fenu izvršna direktorica Hotela Holiday, Belmina Bajrović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije