Vlada TK : Osigurati finansijska sredstva za realizaciju projekta brza cesta Tuzla-Doboj

06.09.2022. 12:47 / Izvor: Akta.ba
brza cesta

Vlada je danas zatražila da se što prije poduzmu aktivnosti na izradi potrebne studijsko-projektne dokumentacije i eksproprijacije zemljišta, a sve u cilju što ranijeg početka radova na ovom projektu.

Slijedom dogovora sa prošlosedmičnog sastanka sa premijerom FBiH Fadilom Novalićem u Doboj Istoku, a u pogledu saobraćajne deblokade Tuzlanskog kantona i izgradnje brze ceste od Tuzle prema Doboju, Vlada Tuzlanskog kantona danas je prihvatila Inicijativu Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja za izgradnju brze ceste Zvornik-Tuzla-Doboj, dionica Tuzla-Doboj uz regulaciju korita rijeke Spreče.

S tim u vezi Vlada je danas zatražila od Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, Federalnog ministarstva prometa i komunikacija, JP Autoceste Federacije BiH i Agencije za vodno područje rijeke Save, da poduzmu sve aktivnosti na osiguranju potrebnih finansijskih sredstava za realizaciju projekta izgradnje brze ceste Tuzla-Doboj, odnosno da se što prije poduzmu aktivnosti na izradi potrebne studijsko-projektne dokumentacije i eksproprijacije zemljišta, a sve u cilju što ranijeg početka radova na ovom projektu.

Da podsjetimo, prije par dana održan je sastanak premijera Federacije BiH Fadila Novalića sa premijerom Tuzlanskog kantona Irfanom Halilagićem, gradonačelnicima i načelnicima općina koje se nalaze na trasi ovog putnog pravca i predstavnicima svih relevantnih institucija koje učestvuju u realizaciji ovog projekta.

Razgovaralo se i o regulaciji korita rijeke Spreče, što treba da bude prateći projekat uz rekonstrukciju saobraćajnice, a kojim će se riješiti višegodišnji problemi plavljenja ovog područja. 

U narednom periodu prioritetni zadatak je da se uradi elaborat potencijalne trase ceste i novog vodotoka rijeke Spreče, a što će biti osnova za početak izrade glavnog projekta. 

U tom smislu premijer Novalić je naglasio da je novac najmanji problem, te da su stvarni problem nedostatak projekata. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije