Poziv izvođačima: Kreće obnova naftnog terminala Bihać, posao vrijedan 9,7 miliona KM

24.09.2022. 09:53 / Izvor: Akta.ba
naftni terminali

Operator - Terminali Federacije d.o.o. Sarajevo objavili su javni poziv za izvođenje radova na rekonstrukciji Terminala tečnih naftnih derivata Bihać.

Operator - Terminali Federacije d.o.o. Sarajevo objavili su javni poziv za izvođenje radova na rekonstrukciji Terminala tečnih naftnih derivata Bihać.

Procijenjena ukupna vrijednost ugovora bez PDV-a  9.700.000,00 KM. Period trajanja radovaje od 365 do 425 dana od uvođenja izvođača radova u posao.

Rok za prijem ponuda/zahtjeva za učešće je 04.11.2022 godine.

Podsjećamo, do sada je za obnovu ovog terminal bilo raspisano pet javnih poziva. Zadnji koji je bio objavljen 2021. poništen je, a kao razlog poništenja navode se dokazivi razlozi koji su izvan kontrole ugovornog organa i koji se nisu mogli predvidjeti u vrijeme pokretanja postupka javne nabavke: Poništen postupak nabavke u cjelosti od strane URŽ-a. Riješenjem broj: JN2-01-07-1-1192-9/22 usvojena žalba žalitelja I postupak u cjelosti poništen.

Federalni ministar energije, industrije i rudarstva Nermin Džindić nedavno je kazao da je zadovoljan što je krenuo nastavak snažnih investicija u terminale FBiH najavljene još prije energetske krize. Nakon rekonstrukcije i puštanja u rad terminala u Živinicama, te početka rekonstrukcije terminala u Sarajevu, najavio je da e do kraja godine početi radovi na rekonstrukciji naftnih terminala u Bihaću, a počele su pripreme i za rekonstrukciju terminala u Mostaru.

Nakon završetka ciklusa investiranja Federacija BiH će imati više od 220 miliona litara naftnih derivata rezervi čime ce zadovoljiti sve direktive i upute evropskih institucija.

“Investicionim ciklusom od preko 100 miliona konvertibilnih maraka prvi puta ćemo nakon ratnih desavanja imati funkcionalne naftne terminale na području cijele FBiH”, kazao je.

Terminal Bihać koji već dugo nije u upotrebi ima 18.300 m3 kapaciteta.

Ranije je najavljeno da će se paralelno raditi i na osposobljavanju željezničkog kolosijeka koji vodi do treminala.

Terminal je izgrađen prije 40 godina i kako se nije ulagalo u održavanje, stavljen je van upotrebe.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije