Počela gradnja vjetroparka Ivan-sedlo, zadovoljit će oko 6% potreba za strujom Kantona Sarajevo

26.09.2022. 13:36 / Izvor: Akta.ba
vjetroelektrana ivan sedlo

Na Ivan-sedlu danas je zvanično počela gradnja vjetroparka Ivan-sedlo, prve vjetroelektrane na području Kantona Sarajevo.

Na Ivan-sedlu danas je zvanično počela gradnja vjetroparka Ivan-sedlo, prve vjetroelektrane na području Kantona Sarajevo.

Tim povodom, predstavnici investitora kompanije "Suzlon BH" organizovali su press konferenciju kojoj su prisustvovali i ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić, načelnik općine Hadžići Hamdo Ejubović i Samir Omerović, direktor kantonalnog preduzeća "Sarajevo - šume".

Kako je istakao ovom prilikom ministar Delić, nakon šest godina, investicija vrijedna oko 70 miliona maraka počinje svoju realizaciju, na zadovoljstvo svih uključenih u ovaj projekt.

"Dosljedni smo našem opredjeljenju da budemo pouzdan partner investitorima, učinili smo sve da se procedure ubrzaju kako bi investitorima omogućili uslove za ovakve investicije. Kanton Sarajevo će tako dobiti prvu vjetroelektranu i kartu za ulazak u zajednicu proizvođača zelene energije", poručio je ministar Delić.  

Samir Džaferbegović, direktor kompanije “Suzlon BH”, istakao je da se okončanje radova očekuje u narednih 18 mjeseci, te da će ova vjetroelektrana godišnje proizvoditi oko 70.000.000 kWh, što će direktno utjecati i na smanjenje emisije ugljendioksida za 500 tona godišnje.

"Važno je napomenuti da će se u fazi izgradnje učestvovati isključivo domaće firme, odnosno građevinska operativa, kao i firme za montažu, ispitivanje i puštanje u rad vjetroelektrane. Podrazumijeva se, naravno, da ćemo koristiti najnoviju tehnologiju vjetroagregata. Prema našoj procjeni vrijednost investicije je blizu 70 miliona maraka, od čega skoro 14 miliona otpada na građevinske radove", pojasnio je Džaferbegović.

Prva vjetrolektrana u Kantonu Sarajevo zadovoljit će oko 6% potreba za električnom energijom Kantona, a njenom izgradnjom stvoreni su preduslovi za 35 MW dodatnog proširenja, što će u konačnici zadovoljiti oko 14% potreba Kantona Sarajevo.

Kako je istaknuto na kraju, ulaganja u realizaciju projekata iz oblasti obnovljivih izvora energije nisu samo uvođenje novih investicija i otvaranje novih radnih mjesta, odnosno zapošljavanja, nego i strateški važno pitanje za državu i nacionalnu stabilnost, kao i energetsku nezavisnost.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije