Počinje izgradnja kanalizacione i vodovodne mreže u ulici Petra Sinana Šaina

28.09.2022. 13:46 / Izvor: Akta.ba
Ugovori

Potpisan Ugovor o izgradnji kanalizacione i vodovodne mreže u ulici Petra Sinana Šaina.

Načelnik Općine Novo Sarajevo Hasan Tanović i direktorica firme „Mibral“ d.o.o. Sarajevo Maja Bralović – Smith danas su u zgradi Općine potpisali Ugovor o izgradnji kanalizacione i vodovodne mreže u ulici Petra Sinana Šaina.

Ova ulica se nalazi na području MZ „Dolac“, a počinje od raskrsnice sa ulicom Drinska i završava kao slijepa ulica.

Općinski načelnik dr. Hasan Tanović istakao je da se radi o jednom od kapitalnih projekata Općine Novo Sarajevo kojim će se raditi zamjena cjevovoda sa ugradnjom nove separatne kanalizacione mreže sa svim mogućim priključcima objekata, u dužini od oko 290 metara.

"Ulica Petra Sinana Šaina je padinska ulica sa neriješenom komunalnom infrastrukturom. Oborinska kanalizacija jednim dijelom je trasirana u trupu stepeništa koje spaja ulice Petra Sinana Šaina sa ulicama Zahira Panjete, Braće Panjete i Orlovačkom, zbog čega će se postojeće stepenište prilikom izvođenja radova morati srušiti, te nakon radova ponovo napraviti. Radi se o vrijednoj investiciji u iznosu od 923.000 KM, a veći dio sredstava u iznosu od 600.000 KM izdvojilo je Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, dok je preostali iznos sredstava u iznosu od 323.000 KM izdvojila Općina", istakao je načelnik Tanović, te dodao da radovi počinju kasnije nego što je bilo planirano zbog samog procesa javnih nabavki i drastičnog rasta cijena materijala na svjetskom tržištu.

Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS ove godine izdvojilo je 7 miliona KM iz Budžeta Kantona Sarajevo od namjenskih sredstava vodne naknade, za rekonstrukciju i izgradnju vodovodne i kanalizacione mreže u Kantonu Sarajevo, kazao je u svom obraćanju ministar Enver Hadžiahmetović.

"Namjenska sredstva vodne naknade preraspoređena su za projekte lokalnih zajednica na području Kantona Sarajevo po prioritetima, a jedan od takvih projekata je svakako bio i ovaj Općine Novo Sarajevo, jer se radi o izgradnji komunalne infrastrukture na lokalitetu na kojem do sada to nije bilo riješeno na adekvatan način", istakao je Hadžiahmetović.

Priključci projektovane kanalizacije na postojeću javnu gradsku kanalizacionu mrežu određeni su prema zahtjevima Tehničke službe KJKP „Vodovod i kanalizacija“ Sarajevo, koja će biti uključena u realizaciju navedenog projekta.

Nadzor nad izvođenjem radova vršit će Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo, a direktorica Zavoda Belma Barlov poručila je da će Zavod ustupiti svu tehničku i stručnu pomoć prilikom prevazilaženja eventualnih problema tokom izvođenja radova, kako bi se isti realizovali u planiranim rokovima.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije