Ski centar Igrišta: Počinje izgradnja žičare i prateće infrastrukture, posao vrijedan 21 milion KM

05.10.2022. 12:46 / Izvor: Akta.ba
ski cenat Igrišta

A.D. OC Jahorina Pale – Jahorina objavio je javni poziv za izvođenje radova na izgradnji šestosjedne žičare Igrišta i prateće infrastrukture po sistemu ključ u ruke.

A.D. OC Jahorina Pale – Jahorina objavio je javni poziv za izvođenje radova na izgradnji šestosjedne žičare Igrišta i prateće infrastrukture po sistemu ključ u ruke.

Procijenjena ukupna vrijednost ugovora je 21 milion KM bez PDV-a. Rok za prijem ponuda/zahtjeva za učešće je 17.11.2022..

Prema tenderskoj dokumentaciji riječ je o isklopivoj šestosjednoj žičari kapaciteta minimum 2.500 sa mogućnosti proširenja do 3.000 skijaša. Ukupna dužina je cca 850m, visinska razlika 332m. Kota polazne stanice je na cca 1017m a izlazne cca 1349m.

Rok za izvođenje radova je 12 mjeseci. Komandna kućica nalazit će se na polaznoj i izlaznoj stanici minimalne površine 15m2. Kućica će u poptpunosti biti opremljena za rad.

U sklopu izlazne stanice nalazit će se rostaran. Površine 200m2, to znači da će objekat imati prizemlje i potkrovlje. Krov će da bude na dvije vode, a za unutrašnjost će se koristi neklizajući materijali. Objekat će imati i terasu površine 150m2.

Podsjećamo, krajem juna počela je izgradnja ski centra Igrišta kod Vlasenice. Prema planiranom rješenju, Ski centar Igrišta bi trebalo da ima tri glavne osnježene staze dužine oko 4.750 metara, a predviđena je izgradnja šestosjedne žičare ukupne dužine 820 metara i kapaciteta 3.000 skijaša na sat, te pokretne trake dužine 150 metara, sa kapacitetom 1.500 skijaša na sat, vodoakumulacije, jezera, hangara, ambulante, lokala i drugih sadržaja.

U prvoj fazi predviđena je izgradnja nove staze, osnježavanje dvije glavne staze sa izgradnjom jezera, izgradnja dječijeg poligona sa pokretnom trakom, tjubing stazom i ljetnjim sadržajima.

KREDITNA ZADUŽENJA

Planirani kredit od 36,9 milion КM odnosi se na izgradnju šestosjedne žičare, mljevenje kamena na novim stazama i hidro sjetva, izgradnja sistema vodosnabdijevanja akumulacije, izgradnja upravne zgrade, javnih toaleta i prodajnih mjesta na izlaznoj stanici ski centra, izgradnja Ski bifea na polaznoj i izlaznoj stanici, nabavka tabača, izgradnja hangara za tabače, izgradnja ambulante za gorsku službu spašavanja, nabavka ostale opreme i signalizacije za bezbjednost na skijalištu.

Vlada Republike Srpske je polovinom 2020. godine donijela odluku kojom je Olimpijskom centru Jahorina dala na upravljanje na 30 godina Igrišta na planini Javor u opštini Vlasenica da bi jedinstven prirodni prostor iskoristio za razvoj zimskog i ljetnog turizma.

IZGRADNJA OSTALIH SADRŽAJA

Kako je ranije navedeno u projektu razvoja ovog skijališta i dijela  "Izgradnja hotela i apartmana u sklopu zimsko-sportsko-rekreativnog centra Igrišta" planirana su dva hotela visoke kategorije, maksimalne spratnosti Po+P+2, i ukupne bruto površine od oko 5.000 m2. Poželjno je da hoteli pružaju dodatne sadržaje poput SPA centra sa zatvorenim bazenom, manjom kongresnom dvoranom i ostalo.

U blizini planiranih hotela, predviđena je izgradnja šest apartmana, koji pored smještajnih kapaciteta, mogu imati usluge ishrane. Objekti moraju biti funkcionalni i prilagođeni savremenim uslovima života i hotelskim smještajima. To ne podrazumjeva kopiju tradicionalnih kuća, već modifikovane objekte koji bi module preuzeli iz tradicionalne autohtone gradnje i oblikovanja, prilagođeni duhu savremenog doba. Posebnu pažnju treba obratiti na fasadu objekta, otvore na fasadama kao i krovne ravni.

Ovaj ski centar, kako najavljuju, zbog ogromnog potencijala bit će okosnica razvoja za opštinu Vlasenicu, regiju i cijelu Republiku Srpsku, a zahvaljujući investiciji biće otvorena i nova radna mjesta i omogućiće se rast poslovne konkurentnosti i broja posjetilaca u ovoj opštini.

I.R.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije