U Temišvaru potpisan ugovor od 400 miliona eura u kojem ključnu ulogu ima sarajevski Euro-Asfalt

14.10.2022. 15:39 / Izvor: Akta.ba
temišvar

U Temišvaru potpisan ugovor sa UMB-om, najvećom rumunskom građevinskom kompanijom koja je, udružena sa bh.kompanijom Euro-Asfalt.

U Temišvaru (Rumunija) danas je potpisan ugovor sa UMB-om, najvećom rumunskom građevinskom kompanijom koja je, udružena sa bosanskohercegovačkom kompanijom Euro-Asfalt d.o.o. Sarajevo, dobila posao vrijedan gotovo 400 miliona eura (sa PDV-om). 

Ugovor podrazumijeva projektiranje i gradnju dionice autoceste sa tunelima između Lugoja i Deve, jedine dionice koja nedostaje za kompletnu autocestu A1 od Sibiua do Nădlaca, na granici sa Mađarskom. Kompletna dionica, sa tunelima, koja je predmet ovog ugovora duga je 9.13 kilometara.  

Nacionalna uprava za putnu infrastrukturu 22. septembra ove godine saopćila je rezultat postupka dodjele ugovora za, kako je navedeno, "Projektiranje i izvođenje radova za glavni investicijski cilj: autoput Lugoj-Deva (A1), Lot 2: km 27+620 - km 56 + 220, Dio E i završetak Dio D''. 

Pobjednikom je službeno 22. septembra proglašen konzorcij SC SPEDITION UMB SRL – SC TEHNOSTRADE SRL – SC SA & PE CONSTRUCT SRL – Euro-Asfalt d.o.o.. 

U ponedjeljak, 3. oktobra, istekao je rok za podnošenje žalbi, čime su stvoreni svi uvjeti za potpisivanje ugovora.  

Finansiranje ovog projekta obezbjeđuje PNRR, a trajanje ugovora je 45 mjeseci, od čega je 11 mjeseci rok za projektiranje, a 34 mjeseca je period izvođenja radova. Garantni rok za radove je deset godina. 

Prema uslovima Ugovora o zaštiti životne sredine, izgradnja dva tunela, koja će graditi Euro-Asfalt, u okviru ove dionice, predviđena je u kontekstu izbjegavanja problema stabilnosti i negativnih utjecaja sa velikim implikacijama na životnu sredinu. 

Ukupna dužina oba tunela je 2,13 kilometara.  

Rok za završetak radova je august 2026. godine, a u utrci za ovaj veliki projekt bilo je šest građevinskih konzorcija iz Rumunije, Grčke i Turske. 

Potpisu ugovora prisustvovao je rumunski ministar saobraćaja Sorin Grindeanu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije