Osiguran novac za sanaciju deponija Krupačke stijene u Trnovu i Stanišića dolovi na Palama

19.10.2022. 13:09 / Izvor: Akta.ba
deponije

Grad Istočno Sarajevo je ove godine prvi put u budžetu planirao 150.000 КM za subvenciju komunalih preduzeća.

Grad Istočno Sarajevo je ove godine prvi put u budžetu planirao 150.000 КM za subvenciju komunalih preduzeća, te sanaciju deponije Кrupačke stijene u Trnovu i Stanišića dolovi na Palama s ciljem zaštite rijeka i riječnih tokova koji se nalaze u njihovoj blizini, izjavio je gradonačelnik Ljubiša Ćosić, prenosi gradski sajt.

Nakon obavljenih razgovora sa predstavnicima komunalnih preduzeća, Ćosić je naveo da je zaključeno da je u ovom trenutku najbitnije da budu sanirane ove dvije deponije.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva je na svom Fejsbuk profilu istakao da su u skladu sa tim zaključkom, stručni ljudi iz oblasti zaštite životne sredine, a naročito Slavko Кujundžić sa Pala, pomogli su da se sa Razvojnom agencijom izradi kvalitetna aplikaciju prema Fondu za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske.

"Odobreno nam je 100.000, mi ćemo izdvojiti još 100.000 КM i tih 200.000 КM će biti upotrijebljeno za neophodne sanacione radove na pomenute dvije deponije. Nastojaćemo da posao završimo do kraja ove godine ili početka naredne, u zavisnosti od vremenskih uslova", naveo je Ćosić.

On je pojasnio da će još 50.000 КM iz gradskog budžeta biti iskorišteno kao subvencija za poslovanje komunalnih preduzeća koja otpad iz svojih lokalnih zajednica ne deponuju na jednu od ove dvije koje se nalaze na području grada Istočno Sarajevo.

Ćosić je istakao da je ovo prvi put da Gradska uprava Istočno Sarajevo na ovakav način pristupa pitanju sanacije deponija, te najavio da će se u naredne dvije godine nastojati da pronađe način za izgradnju reciklažnog postrojenja (spalionice) na području Istočnog Sarajeva ili regionalne deponije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije