Prijeratni projekat: Sarajevski aerodrom produženjem piste otvara mogućnost za linije ka SAD-u

20.10.2022. 11:56 / Izvor: Akta.ba
aerodrom

Međunarodni aerodrom Sarajevo (MAS) kreće s projektom pružena produženje piste, a trenutno su fazi pripreme dokumentacije.

Međunarodni aerodrom Sarajevo (MAS) kreće s projektom produženja piste, a trenutno su fazi pripreme dokumentacije.

"Trenutno smo u fazi izrade projektnog zadatka. Priprema se dokumentacija za pokretanje eksproprijacije površina na kojima je utvrđen javni interes“, potvrdila je za Akta.ba Belma Čureković, stručna saradnica za komunikaciju i informisanje sarajevskog aerodroma.

Podsjetimo, u ponedjeljak, 17.10. 2022. u sklopu 17. redovne sjednice Općinskog vijeća Ilidža je utvrđen javni interes za produženje poletno-sletne staze. 

"Već ranije je potpisan sporazum između J.P. Međunarodni aerodrom Sarajevo d.o.o. o i svih lokalnih zajednica s kojim aerodrom graniči - a to su: Općina Ilidža, Općina Novi Grad i Opština Istočna Ilidža, u kojem su definisani obaveze za obje strane. Ovi sporazumi su zakonska obaveza", dodaje Čureković.

Napominje da će projekat biti rađen tek nakon što se na osnovu projektnog zadatka odabere firma koja će vršiti projektovanje, a tender za izgradnju će biti raspisan nakon dobivanja svih potrebnih dozvola za produženje PSS-a.

Produženje uzletno-sletne staze planirano je sa sadašnjih 2.600 na 3.150 metara i to do ulice Vasilija Grđića, s tim da će stvarnu dužinu produženja piste utvrditi aeronautička studija. 

Mogućnost za letove ka SAD-u

Zbog toga će Međunarodni aerodrom Sarajevo morati izvršiti eksproprijaciju dvije parcele kod spomenute ulice ukupne površine 1.406 kvadratnih metara, čija je ukupna vrijednost 126.000 KM i koje su u vlasništvu kantonalnog Zavoda za izgradnju. 

"Realizacijom ovog projekta će biti omogućeno slijetanje većine širokotrupaca na sarajevski aerodrom, što će značiti i uspostavljanje saradnje sa novim aviokompanijama, kao i uspostavljanje direktnih linija sa dalekim destinacijama (npr. Sjedinjenim Američkim Državama)“, navedeno je u elaboratu Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

Ovaj projekat je već bio planiran u prijeratnom periodu što je jasno vidljivo iz Ugovora o prenosu prava raspolaganja na zemljištu za proširenje kondora poletno-sletne piste Aerodroma Sarajevo zaključenog 27.05 1991. godine sa Zavodom za izgradnju grada Sarajeva.

Naime, na osnovu ovog Ugovora je u cilju realizacije ovog značajnog projekta Aerodrom Sarajevo uknjižen kao vlasnik (tadašnje pravo raspolaganja) na nekretninama uz postojeći kompleks Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

Također, u elaboratu se napominje da je aerodrom sa Zavodom za izgradnju zaključio i Aneks predmetnog Ugovora, na osnovu kojeg su izvršili i upis posjednika u katastarskom operatu Općine llidža.

Eksproprijacija dvije parcele

Ukratko, eksproprijaciju je potrebno izvršiti samo na dvije parcele koje presjecaju dva dijela kompleksa Međunarodnog aerodroma Sarajevo, a koji su namijenjeni za realizaciju ovog projekta. Na predmetnim parcelama je kao posjednik već upisan Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo a očigledno je da su iste bile planirane za privođenje krajnjoj namjeni, realizaciji ovog projekta, što je prekinuto uslijed agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Također, na samom katastarskom planu je jasno vidljivo da su predmetne parcele cijepane paralelno sa linijom postojeće piste, kako bi se formirala građevinska parcela za realizaciju projekta. 

U svakom slučaju, radi se o sporednom putu, s obzirom da je veza između Dobrinje i Butmira osigurana na ovom lokalitetu ulicom 'Ravnogorska', a od centra llidže ulicom 'Butmirska cesta".

Podsjetimo, Vlada FBiH je prihvatila Elaborat JP Međunarodni aerodrom Sarajevo d.o.o. Sarajevo kao procjenu postojanja javnog interesa za izgradnju dodatnih kapaciteta ovog aerodroma metodom koncesije.

Nakon što je aerodrom dostavio Elaborat, Federalno ministarstvo prometa i komunikacija konstatiralo je da on sadrži sve relevantne podatke na osnovu kojih je procijenjeno da postoji javni interes za izgradnju dodatnih kapaciteta Međunarodnog aerodroma Sarajeva metodom koncesije.

U skladu s ranije planiranim aktivnostima proširenja kapaciteta Međunarodnog aerodroma Sarajevo početkom jula počelo je i proširenje platforme – manevarske površine za parkiranje aviona.

U infrastrukturno poboljšanje Međunarodnog aerodroma Sarajevo, odnosno širenje terminala i izgradnje poslovne zgrade uloženo je 37 miliona KM.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije