U Ravnu će se graditi "Energetski park Ruđer Bošković"

25.10.2022. 09:48 / Izvor: Akta.ba
energetski park

Investitor Ventus Industria će graditi Energetski park u općini Ravno.

Federalno ministarstvo okoliša i turizma je objavilo javni uvid u Zahtjev za prethodnu procjenu utjecaja na okoliš za investitora "Ventus Industria" d.o.o., Ravno, za Projekat izgradnje Energetskog parka Ruđer Bošković – 10 vjetroagregata ukupne instalirane snage 60 MW, saznaje Akta.ba.

"Pravni osnov za postupanje po podnesenom zahtjevu je Prilog II. Uredbe o projektima za koje je obavezna procjena uticaja na okoliš i projektima za koje se odlučuje o potrebi procjene uticaja na okoliš ("Službene novine Federacije BiH", broj: 51/21)  tačka 3. Energetska industrija, stavak (h) Postrojenja koja koriste snagu vjetra za proizvodnju električne energije sa više od 4 vjetroagregata", navedeno je. 

Obrađivač zahtjeva je konsultanska kuća ZGI d.o.o., Mostar.

Općina Ravno zaključila je nedavno i dva ugovora o izgradnji vjetroparka i solarnih elektrana i to, na lokacijama Velja Međa te Golubov kamen u blizini naselja Ivanica, na razdoblje od 30 godina u svrhu proizvodnje električne energije u vjetroelektranama. Vrijednost investicija je po obuhvatu spomenutih lokacija oko 100 miliona eura, kako za jedan tako i za drugi ugovor.

Za ugovor na lokaciji Velja Međa, općina Ravno javila se također kompanija Ventus industria, partner njemačke kompanije WPD koja je jedna od vodećih svjetskih proizvođača električne energije iz obnovljivih izvora energije.

Voditelj Službe za prostorno uređenje i graditeljstvo Općine Ravno izjavio je ranije da su u fazi ishodovanja potrebnih dokumenata i dozvola, a sukladno ugovorima o zakupu, vjetropark i solarne elektrane bi trebalo staviti u funkciju i krenuti s proizvodnjom električne energije u roku od pet godina.  

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije