Brza cesta Lašva - Nević polje: Ušli u posjed nekretnina prije isplate eksproprijacijske naknade

27.10.2022. 14:55 / Izvor: Akta.ba
nević polje

Vlada je JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar, kao korisniku eksproprijacije, dozvolila ulazak u posjed nekretnina prije isplate naknade.

Vlada je JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar, kao korisniku eksproprijacije, dozvolila ulazak u posjed nekretnina prije isplate naknade za nekretnine potpuno eksproprisane rješenjem Službe za imovinsko-pravne poslove, katastar i urbanizam Općine Vitez, a za potrebe izgradnje brze ceste Lašva - Nević polje,dionica izlaz iz Poslovne zone Vitez - petlja Nević polje.

Podsjećamo, za izgradnju dionice od petlje Nević Polje do petlje Vitez (izlaz iz Poslovne zone), namjenskim sredstvima iz Budžeta Federacije BiH izdvojeno je 74,9 miliona KM sa PDV-om. Rok za završetak radova je 20 mjeseci.

Inače, ovo je peti LOT buduće brze ceste Lašva – Nević Polje u ukupnoj dužini od 24,3 kilometra, koja je Odlukom Vlade FBiH proglašena cestom od javnog interesa. Ostala četiri LOT-a čine dionice Lašva – Kaonik, Kaonik – Selište, Selište – Vitez (petlja Vitez – ulaz u Poslovnu zonu), Poslovna zona Vitez (petlja Vitez – ulaz u Poslovnu zonu – petlja Vitez izlaz iz Poslovne zone).

Za eksproprijaciju na prvom, drugom, trećem i petom LOT-u zaduženo je JP Autoceste FBiH, a na četvrtom JP Ceste FBiH.

Krajem aprila ove godine JP Autoceste FBiH i građevinska kompanija Hering iz Širokog Brijega, koja je izvođač radova, potpisali su ugovor kojim je omogućen početak izgradnje brze ceste Lašva – Nević Polje. Nakon toga su radnici Heringa završili pripremne radove, koji su obuhvatili preventivna arheološka istraživanja, dodatna istražna bušenja, čišćenje terena, uklanjanje objekata, sječu šume, izmještanje instalacija i izradu pristupnih puteva, čime su stvoreni uslovi za početak glavnih radova.

U konačnici, brza cesta Lašva – Travnik – Jajce će značajno skratiti vrijeme putovanja, te poboljšati sigurnost učesnika u saobraćaju, jer se radi o jednom od najopterećenijih cestovnih pravaca u našoj državi.

JP Autoceste FBiH planiraju u nastavku izgradnje brze ceste povezati zapadni dio BiH, odnosno Bihać, Cazin i Veliku Kladušu preko Ključa i Jajca, sa centralnim dijelom na Koridoru Vc i dalje sa istočnim dijelom zemlje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije