Evropski ured za borbu protiv prijevara preporučio novi tender za dionicu Buna-Kvanj

27.10.2022. 15:55 / Izvor: Akta.ba
Kvanj

JP Autoceste FBiH danas su zaprimile obavještenje da je završena istraga u vezi s mogućom korupcijom, prijevarom u provođenju nabavke izvođača radova na projektu "Izgradnja autoceste na Koridoru Vc".

JP Autoceste FBiH danas su zaprimile obavještenje od Evropskog ureda za borbu protiv prijevara (OLAF) da je završena istraga u vezi s mogućom korupcijom, prijevarom ili drugim nezakonitim radnjama u provođenju nabavke izvođača radova na projektu "Izgradnja autoceste na Koridoru Vc, dionica tunel Kvanj – Buna", u tenderu koji je raspisan 2019. godine.

"Naime, nakon godinu dana, koliko je trajala istraga po ovom pitanju, danas je pristigao akt u kojem se navodi da je postupak provjere procedure nabavke za gore pomenutu poddionicu završen, te da su izvještajem koji je dostavljen EIB-u date preporuke da poduzmu odgovarajuće mjere i koraci kako bi se ponovio tender za izgradnju dionice Buna – Kvanj, što je potez koji su Autoceste već povukle u august ove godine", saopćili su iz Autocesta FBiH.

Provjera OLAF-a je pokazala da nisu pronađeni elementi korupcije u prethodnom tenderu, već određeni propusti u postupku procedure nabavke. 

Otvaranje ponuda je ponovljeni tender za izgradnju poddionice Buna-Kvanj je zakazano za 28.novembar.

"Odluka Autocesta da raspiše novi tender bila je predmet kritika određenih medija, ali izvještaj OLAF-a je potvrdio ispravnost odluke menadžmenta JP Autoceste FBiH", poručili su iz Autocesta FBiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije