BIG Shopping Centers dobio međunarodni tender za izgradnju vjetro-solarnog projekta u Bileći

01.11.2022. 10:50 / Izvor: Akta.ba
solarna

BIG Energia Holdings, mađarska podružnica kompanije BIG Shopping Centers, pobijedio je na međunarodnom tenderu za kombinovani projekat proizvodnje električne energije iz sunca i vjetra.

BIG Energia Holdings, mađarska podružnica kompanije BIG Shopping Centers, pobijedio je na međunarodnom tenderu za kombinovani projekat proizvodnje električne energije iz sunca i vjetra na državnom zemljištu kod sela Planik u opštini Bileća.

Sastojat će se od solarnog parka od 80 megavata i vjetroelektrane od 40 megavata. Kompanijin partner je Mega Or Holdings, a nastupili su preko jednog lokalnog preduzeća.

Radi se o firmi “B&B sunce i vjetar” iz ove opštine, kojoj je Vlada Republike Srpske dala kocesiju za izgradnju vjetroparka i solarne elektrane “Planik” u Bileći.

Iza "B&B sunce i vjetar" stoji vlasnik fabrike kafe i konditorskih proizvoda “Crnagoracoop” iz Crne Gore Nedeljko Babić, a sa njim u biznisu je i direktor i osnivač kompanije “Sistem – MNE”, Ljubiša Bošković, koja se bavi projektima iz obnovljivih izvora energije, javio je Capital.

Sa njima su u poslu i firme “BIG Energia Holding” iz Mađarske te “BIG Shoping Centers” iz Izraela, koja u Srbiji ima svoje maloprodajne lance trgovina.

Firmu su osnovali sa ukupno dvije marke. Od tog iznosa Babić i Bošković su uplatili po pet feninga, odnosno 2,5 odsto ukupno uplaćenog kapitala.

Inače, projekat je vrijedan 108 miliona eura, a koncesija je dodijeljena na 27 godina.

Kompanija procjenjuje da će bruto prihodi od prodaje električne enerije na osnovu planiranog proizvodnog kapaciteta i računajući troškove balansiranja, dostići 14,6 miliona eura tokom prve godine rada po prodajnoj cijeni od 60 eura po megavat-satu. Procjenjuje se da će EBITDA (zarada pre obračunavanja kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije) iznositi 13 miliona eura godišnje, rekli su iz kompanije za Balkan Green Energy News.​

Bileća je u BiH i šire jedna od glavnih destinacija za investitore u solarne elektrane.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije