Nastavak aktivnosti na izgradnji Olimpijskog bazena u Mostaru: Traži se idejno rješenje

03.11.2022. 09:03 / Izvor: Akta.ba
bazen

Uskoro bi se moglo krenuti sa konkretnim aktivnostima na izgradnji Olimpijskog bazena u Mostaru.

Uskoro bi se moglo krenuti sa konkretnim aktivnostima na izgradnji Olimpijskog bazena u Mostaru.

Naime, kako saznaje portal Akta.ba Direkcija za izgradnju kulturno sportskog centra u Mostaru, ovlaštena rješenjem gradonačelnika Grada Mostara Maria Kordića pokrenula je postupak javne nabavke "Idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja kompleksa "Olimpijski bazen Mostar".

"Postupak se provodi u skladu s članom 33. važećeg Zakona o javnim nabavkama BiH s namjerom da se obezbijede najbolja idejna rješenja koja će biti nagrađena novčanim nagradama u skladu s konkursnom dokumentacijom. Drugi cilj nabavke je dodjela ugovora o javnoj nabavci usluga za izradu Glavnog projekta. Iz odabranog idejnog rješenja će proizići jasan predmet nabavke usluga čije ugovaranje će biti predmet pregovaračkog postupka u skladu sa članom 23. ZOJN koji slijedi nakon provedenog Konkursa za izradu idejnog rješenja s ciljem dodjele ugovora za izradu Glavnog projekta za izgradnju kompleksa "Olimpijski bazen Mostar", navedeno je tenderskoj dokumentaciji.

Potrebno je unutar zadatih granica obuhvata Kompleksa pozicionirati Objekt bazena sa pratećim sadržajima, parking prostore, parterne površine, te (neobavezno) prostorni razvoj lokacije, a sve prema konkursnoj (tenderskoj) dokumentaciji.

" Pod pojmom "Objekt bazena sa pratećim sadržajima" (Objekt bazena) podrazumijeva se jedna funkcionalna cjelina čiji glavni sadržaj čine zatvoreni olimpijski bazen (25x50m) i pomoćni bazen (25x12,50m). U obuhvatu Kompleksa definirati potrebne parking površine za autobuse i mala vozila, uz mogućnost kontrole - naplate i efikasnog uključenja na postojeću gradsku prometnicu (Ulica maršala Tita). Obzirom na činjenicu da je Kompleks lociran uz postojeći kompleks bolnice, potrebno je napraviti interpolaciju prema postojećim bolničkim objektima", opisano je u dokumentaciji.

bazen

Cilj idejnog rješenja

Da podsjetimo, odlukom Gradskog vijeća i gradonačelnika Grada Mostara, pokrenute su aktivnosti na izgradnji kompleksa "Olimpijski bazen Mostar", na lokaciji unutar prostora bivšeg vojnog
kompleksa "Južni logor" u Mostaru. Kompleks bazena pozicioniran je sukladno postojećoj planskoj dokumentaciji - Regulacionom planu naselja "Južni logor" u zoni rekreacije i sporta.

"Osnovni cilj javnog natječaja je dobiti najbolje idejno urbanističko-arhitektonsko rješenje za kompleks "Olimpijski bazen Mostar" (objekt Bazena, parkinzi i parter) (u daljnjem tekstu: Kompleks) koje će u programskom i oblikovnom smislu adekvatno vrednovati lokaciju "Južnog logora" u Mostaru, pobliže definiranu u prilogu "Granice obuhvata Kompleksa i mikrolokacija Objekta bazena", pojašnjeno je.

Idejno rješenje treba da sadrži:

  • dispoziciono rješenje Kompleksa
  • Objekt bazena sa pratećim sadržajima
  • parking prostore
  • parterne površine
  • mogući razvoj lokacije 

bazen

Obzirom na stanje energetskog tržišta, kao i činjenice da su bazeni niskoodrživi, pored planiranih sadržaja, a u cilju bolje učinkovitosti, potrebno je koristiti vodene i sunčeve resurse za funkcionalne tehnološke šeme i stvaranje prihoda.

Bazen podrazumijeva jednu funkcionalnu cjelinu čiji glavni sadržaj čine zatvoreni olimpijski bazen (25x50m) i pomoćni bazen (25x12,50m), a sve prema važećim normativima za potrebe natjecateljskog sporta, uz mogućnost korištenja bazena za školske, trenažne i rekreativne programe, s posebnim akcentom na mogućnosti treninga i kompeticije invalidnih osoba.

Iz Gradske uprave su ranije izjavili kako se intenzivno radi na projektu izgradnje gradskog bazena, te da je gradnja jednog tako značajnog projekta vremenski zahtjevna.

E.S.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije