RS do 2025. planira da ulaži 160 miliona KM u infrastrukturnu obnovu kulturnih ustanova

04.11.2022. 10:02 / Izvor: Akta.ba
kulturne ustanove

​Narodna skupština Republike Srpske na juče održanoj 37. posebnoj sjednici usvojila je, po hitnom postupku, Budžet Republike Srpske za 2023. godinu.

​Narodna skupština Republike Srpske na juče održanoj 37. posebnoj sjednici usvojila je, po hitnom postupku, Budžet Republike Srpske za 2023. godinu u okviru kojeg su predviđena i investiciona ulaganja u kulturu, koja će biti usmjerena na aktivnost početka izgradnje nacionalnih ustanova kulture kao što su: Kinoteka Republike Srpske na Palama, Muzej Republike Srpske u Banjoj Luci, Narodno pozorište Republike Srpske, kao i izgradnja koncertno-kongresne/multifunkcionalne dvorane.

Investiciona ulaganja u kulturu obuhvataće i rekonstrukciju, sanaciju i adaptaciju ustanova kulture u Republici Srpskoj. To se odnosi na rekonstrukciju i opremanje prostora biblioteke za djecu u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske u Banjoj Luci; rekonstrukciju scene Narodnog pozorišta Republike Srpske; obnavljanje i zamjenu dotrajale audio i vizuelne scenske tehnologije Dječijeg pozorišta Republike Srpske; rekonstrukciju i nabavku opreme Biblioteke za slijepa i slabovida lica Republike Srpske, kao i rekonstrukciju zgrade Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske u Banjoj Luci.

"Kulturu Republike Srpske možemo unaprijediti  ako stvorimo sve potrebne infrastrukturne preduslove kako bismo umjetnicima i kulturnim zaposlenicima omogućili da  stvaraju. Opredjeljeni smo da načinimo snažan iskorak na kulturnoj sceni u potpunosti svjesni potreba za većim i namjenskim prostorima za stvaranje i napredak ove oblasti u cjelini, a posebno imajući u vidu potrebe i očekivanja naše publike", rekla je ministar prosvjete i kulture Natalija Trivić.

Do kraja 2025. godine predviđeno je da se za ove namjene, za planiranu rekonstrukciju i izgradnju novih objekata republičkih ustanova kulture, obezbijede sredstva u ukupnom iznosu većem od 160.000.000 KM. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije