Olimpijski centar "Jahorina" obnavlja lovište Bijele vode

07.11.2022. 08:27 / Izvor: Avaz.ba
lovište

Olimpijski centar "Jahorina" planira obnoviti zapušteno čuveno lovište Sušica na Bijelim vodama, tridesetak kilometara od Srebrenice, koje pripada Nacionalnom parku "Drina" (NP) iz Srebrenice.

Olimpijski centar “Jahorina” planira obnoviti zapušteno čuveno lovište Sušica na Bijelim vodama, tridesetak kilometara od Srebrenice, koje pripada Nacionalnom parku "Drina“ (NP) iz Srebrenice.

Također, u planu je i izgradnja odmarališta za djecu. Ovo je za „Avaz“ potvrdio Radomira Pavlović, direktor NP „Drina”.

Uređenje zemljišta

Kako kaže, Olimpijski centar “Jahorina” je zainteresiran za obnovu postojećeg devastiranog objekta i uređenje zemljišta na Bijelim vodama, odakle se pruža idealan pogled na kanjon rijeke Drine, i akumulacionog jezera Perućac.

"Prilikom posjete menadžmenta Olimpijskog centra “Jahorina” Bijelim vodama iskazana je velika zainteresovanost za investiranje u objekte i prostor na ovom lokalitetu. Njihov plan je da ovdje izgrade dječije odmaralište po uzoru na Mitrovac u Srbiji, gdje bi dolazila djeca iz cijele BiH i okruženja", pojasnio nam je Pavlović i dodao da bi se sadržaj proširio i na jezero Perućac i plovidbom do Višegrada.

Veliki rezervat

Nacionalni park „Drina“ već radi na prikupljanju potrebne dokumentacije za realizaciju projekta na Bijelim vodama, od kojeg će najviše koristi imati građani Srebrenice i povratnici sela oko Bijelih voda.

Prijeratno lovište Sušica na Bijelim vodama kod Srebrenice bilo je jedno od najrazvijenijih preduzeća ove općine.

Imalo je veliki rezervat bogat medvjedima, divokozama, veprovima i drugom divljači.

Najčešći gosti

Najviše gostiju ovdje je dovodio bivši gradonačelnik Sarajeva i generalni direktor „Energoinvesta“ pokojni Emerik Blum. Najčešći gosti bili su tadašnji funkcioneri Branko Mikulić, Nikola Stojanović, Ante Sučić, Milanko Renovica i generali JNA. Gosti su donosili hranu, a razna domaća jela spremali su im Hasiba i Munib Halilović, domari objekta “Bijele vode”.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije