Firma iz Vogošće najavila opremanje stare hale nekadašnjeg TAS- a i posao za 100 ljudi

11.11.2022. 07:56 / Izvor: Akta.ba
Nanotehnologija

Na lokalitetu Stare industrijske zone u Vogošći uz postojeće privredne subjekte, od prije dvije godine nalazi se još jedna kompanija.

Na lokalitetu Stare industrijske zone u Vogošći uz postojeće privredne subjekte, od prije dvije godine nalazi se još jedna kompanija. "RCB Nanotehnologija“ osnovala je Tehnički razvojni centar za preradu perliranog karbona koji ima široku primjenu u građevinarstvu i industriji.

Sve potrebne saglasnosti za otvaranje kompanije i početak proizvodnje izdate su u Općini Vogošća, a također su prikupljaju i sve druge dozvole kako bi se radilo u skladu sa svim tehničkim i ekološkim standardima.

Tehnologija izdvajanja crnog karbona patentirana je u Njemačkoj i nije štetna po zdravlje ljudi i okoliš, izjavila je direktorica kompanije Hanadi Džabić, koja je naglasila da će se u Vogošći raditi samo konačni i naručeni proizvod bez procesa koji zagađuju okolinu, jer je nafta osnova sirovina za dobijanje crnog karbona.

Trenutno je u ovoj komaniji zaposleno 30- tak radnika, a kada se naredne godine krene sa proizvodnjom planirano je otvaranje još 100 radnih mjesta.

Uskoro će početi i opremanje stare hale nekadašnjeg TAS- a u kojoj će se nalaziti najsavremenija oprema i laboratorija u ovom dijelu Evrope.

Ovom višemilionskom investicijom naša općina postaje centar razvoja novih tehnologija i održive budućnosti koja počinje upravo ovdje u Vogošći.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije