Napreduje izgradnja vjetroparka ''Ivovik''

14.11.2022. 08:03 / Izvor: BHRT
Ivovik

Između Livna i Tomislavgrada gradi se najveći vjetropark u Bosni Hercegovini. Kineski investitori u ovaj projekt ulažu više od 130 miliona eura. Ovo će biti četvrti vjetropark u BiH, od čega su tri izgrađena u Kantonu 10.

Između Livna i Tomislavgrada gradi se najveći vjetropark u Bosni Hercegovini. Kineski investitori u ovaj projekt ulažu više od 130 miliona eura. Ovo će biti četvrti vjetropark u BiH, od čega su tri izgrađena u Kantonu 10.

Radovi na izgradnji vjetroparka "Ivovik" koji se gradi na području Livna i Tomislavgrada u punom su jeku. Vjetropark Ivovik će biti do sada najveća investicija u obnovljive izvore energije u BiH.

Kineski investitori u izgradnju ovog Vjetroparka uložit će oko 133 milijuna eura.

"Od samog početka prvog jula, ove godine odrađeno je dosta posla kao što možete vidjeti iskope za temelje vjetroturbina, betonaza, kabliranje, i instalacija nekih segmenata samih vjetroturbina. kraj ovog projekta se očekuje se negdje u junu sljedeće godine", kazao je Borjan Ćosić, menadžer i koordinator projekta menadžer i koordinator projekta „Vjetropark Ivovik" 

Vjetropak Ivovik će imati i najveće vjetroturbine koje su do sada izgrađene u našoj zemlji, sa stubovima visine 100 metara i lopaticama promjera 136 metara.

"Vjetropark Ivovik imat će instaliranu ukupnu snagu od 84 MW. Sastoji se od 20 vjetroturbina od kojih će svaka imati 4,2 MW. Nakon što se izgradnja završi, bit će to najveći vjetropark u BiH. Procjena je da će proizvodnja električne energije biti oko 260 GWh godišnje, što je dovoljno da opskrbi više od 100 tisuća kućanstava", pojasnio je Liu Jianchen, pomoćnik generalnog direktora i direktor Odjela za inženjering

Ovim projektom Kanton 10 na neki način postaje raritet kada su u pitanju obnovljivi izvori energije putem vjetra. Od četiri podignuta vjetro parka u BiH, tri će biti na području ove županije. Projekt donosi višestruku korist lokalnoj zajednici. Angažirane su domaće firme, na projektu će raditi oko 100 domaćih radnika, a tu je i ekonomska dobit.

"Ti vjetorparkovi donose dobit, odnosno po koncesijskim ugovorima, koji su izdefinirani 1,5% od prodane energije koji se uplaćuje na proračun HBZ. samo radi usporedbe dva vjetroparka koja funkcioniraju na podrčju općine Tomislavgrad na godišnjoj razini donesu više od 650 tisuca KM za lokalnu zajednicu i nekih 400 tisuca marka u proračun HBZ", kazao je Ivan Vukadin, predsjednik Vlade Kantona 10

Kineski investitori ističu kako će se realizacijom vjetroparka "Ivovik", značajno doprinjeti ekonomskom napretku tog područja, te da će se godišnja emisija ugljičnog dioksida smanjiti za oko 240.000 tona.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije