NP Drina: Uređeno 35 kilometara pješačke staza, u planu gradnja smještajno-ugostiteljskih kapaciteta

14.11.2022. 09:02 / Izvor: SRNA
NPDrina

Sve je više zainteresovanih za boravak u nezagađenoj prirodi i pješačenje uređenim, trasiranim i markiranim pješačko-planinarskim stazama u Nacionalnom parku "Drina".

Sve je više zainteresovanih za boravak u nezagađenoj prirodi i pješačenje uređenim, trasiranim i markiranim pješačko-planinarskim stazama u Nacionalnom parku “Drina”, najmlađem u Republici Srpskoj, rekao je Srni direktor tog nacionalnog parka Radomir Pavlović.

Pavlović je objasnio da su zaposleni u ovoj ustanovi sa volonterima, ljubiteljima prirode i planinarstva, uredili 35 kilometara pješačkih staza u okviru Nacionalnog parka, za potrebe turista, ljubitelja pješačenja i prirode, izviđača, planinara pa i lovaca.

Polazište pješačke staze je za jezera Perućac kod sela Klotjevac uz istoimenu srednjovjekovnu tvrđavu i ona vodi uzbrdicom i zahtjevnim terenom do lovačkog doma na Bijelim vodama, odakle je impozantan pogled na živopisni kanjon Drine i akumulaciono Perućačko jezero.

Staza se dalje nastavlja prema Stubliću i pored Šarene bukve dolazi do ostataka srednjovjekovnih zidina kod sela Luka, a odatle se spušta liticom do ušća Crnog potoka u jezero.

“Na toj markiranoj i uređenoj pješačkoj stazi nalazi se više vidikovaca sa izuzetnim pogledom na neopisov lijepi pejzaž u dolini Drine i okoline kao i na Nacionalni park `Tara` koji se nalazi sa desne strane ove rijeke u susjednoj Srbiji. Uređeno je i nekoliko odmorišta uz stazu, za uživanje u ljepoti prirode i tišini“, istakao je Pavlović.

Staza je prilično zahtjevna, a oni sa manje kondicije i slabijom fizičkom spremnošću mogu da koriste samo pojedine, lakše pristupačne dionice kao što su Klotjevac – Bijele vode u dužini 12 kilometara, na kojoj je visinska razlika od polazišta do odredišta 800 metara.

Ova staza podrazumijeva upoznavanje srednjovjekovnog grada Klotjevca i odmor na vidikovcu Crnušika.

Sve staze u okviru Nacionalnog parka “Drina” vode kroz netaknutu prirodu, što posebno privlači ljubitelje prirode, planinare i ekologe jer su idealne za pješačenje i pročićavanje organizma u bujnoj i nezagađenoj okolini.

Druga dionica je od Bijelih voda do Šarene bukve na kojoj je čak 10 vidikovaca, a kompletna staza je duga 15 kilometara i na nadmorskoj je visini od 1.000 do 1.050 metara.

Pavlović je istakao da raste broj zainteresovanih koji dolaze i pješače živopisnim predjelima i stazama u okviru Naacionalnog parka “Drina”, te da u narednom periodu namjeravaju da grade smještajno-ugostiteljske kapacitete za prijem i duži boravak ljubitelja prirode koji dolaze i žele se nekoliko dana zadržati u ovom jedinstvenom prirodnom ambijentu.

Nacionalni park se prostire na 6.300 hektara na području srebreničke opštine i raspolaže sa 635 biljnih i 85 životinjskih vrsta, među kojima su neke rijetke i endemične kao što su Pančićeva omorika, divokoze, mrki medvjed i druge.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije