Autoceste FBiH primorane naplaćivati penale: Most Počitelj bit će završen naljeto 2023.

15.11.2022. 08:34 / Izvor: Avaz.ba
autoceste

Na mostu Počitelj su krajem prošlog mjeseca spojena dva gigantska stuba, visine 97 metara, koji slovi kao najviši i onaj od 93 metra.

Na mostu Počitelj su krajem prošlog mjeseca spojena dva gigantska stuba, visine 97 metara, koji slovi kao najviši i onaj od 93 metra.

Spajanjem ova dva stuba, koji su u građevinskom dnevniku označeni kao S2 i S3 izgrađeno je dodatnih 147 metara mosta. Podsjetimo, u junu su spojeni S3 i S4, čija je visina 91 metar.

Dva roka

To što je trenutno izgrađeno nešto manje od 300 metara mosta, od ukupne dužine od gotovo kilometar, bile bi dobre vijesti da rok za izgradnju nije davno probijen. Prema ugovoru s azerbejdžansko-kineskim konzorcijem "Azvirt Limited Liability Company“ te "Sinohydro Corporation Limited“ i "Powerchina Roadbridge Group Co.“, kolosalni most je trebao biti završen u martu ove godine.

Kako smo pisali, „Autoceste FBiH“ su tokom proteklih mjeseci izvođače radova ozbiljno upozoravale, a iako su radovi intenzivirani, probijen je i novi rok koji je bio produžen do 5. septembra.

U „Autocestama FBiH“ ne kriju razočarenje takvim ishodom, a kako su nam kazali, novi predviđeni rok za završetak radova koji su im izvođači dostavili je 29. avgust 2023. godine. To bi značilo, naveli su, da će ukupno produženje ugovorenog roka biti 17,5 mjeseci.

"Osim ovog, već dodijeljenog produženja roka od 174 dana, dodatno produženje izgradnje mosta Počitelj u ovom trenutku nema nikakvo ugovorno uporište. S ciljem uspješnog završetka ugovora, investitor će analizirati svoja ugovorna prava te će početi naplaćivati penale izvođaču radova ili raskinuti ugovor", kazali su nam iz „Autocesta FBiH“.

Tri stuba

Iako ova građevina, sa svoja tri spojena stuba, plijeni pažnju, ipak, kako smo se uvjerili na licu mjesta, skoro polovina mosta je nedovršena. Veliko je pitanje kada će biti završena preostala tri stuba, S1, S5 i S6, čija je visina 91, 88 i 66 metara, kao i drugi upornjak.

"Trenutno se radi rasponska konstrukcija tih stubova. Ali malo manje od polovine rasponske konstrukcije, upornjak U2, kao i završni radovi na čitavoj dužini mosta, ostali su nedovršeni", potvrdili su nam u „Autocestama FBiH“.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije