Generacijski projekat za SBK i ZDK: Uskoro izgradnja vodovodnog sistema Plava voda

24.11.2022. 08:49 / Izvor: Akta.ba
voda

Projekat uključuje izgradnju pratećih objekata koji će omogućiti priključenje na postojeće vodovodne mreže četiri opštine.

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) raspisala je tender za izgradnju vodozahvata na izvorištu Plava voda, zajedno s izgradnjom glavnog transportnog cjevovoda, dužine oko 33 kilometra, od izvorišta kroz Novi Travnik, Vitez i Busovaču do grada Zenice. Projekat uključuje izgradnju pratećih objekata koji će omogućiti priključenje na postojeće vodovodne mreže četiri opštine.

Radovi uključuju i izgradnju stanice za hlorifikaciju u Travniku, sistema za prikupljanje i prečišćavanje otpadnih voda kao i uređenje turističke zone. Takođe, potrebno je i izmijeniti postojeću projektnu dokumentaciju i nadograditi novim elementima. Sveukupno, radovi su vrijedni 24.460.000 eura.

Ugovori podliježu politici i pravilima tendera koje raspisuje EBRD i otvoreni su za učestvovanje kompanijama iz bilo koje zemlje, osim ako nije drugačije navedeno u tenderu.

Tender se provodi korišćenjem portala EBRD-a za e-nabavke.

Najkompleksniji projekat u BiH 

Za projekat izgradnje regionalnog vodovoda Plava voda stručnjaci kažu da je generacijski projekat, jedan od najkompleksnijih i infrastrukturnih projekata koji se rade u BiH.

Sprovodi se na području Srednjobosanskog i Zeničko-dobojskog kantona, a u njegovu realizaciju uključeni su Zenica, Travnik, Novi Travnik, Busovača i donedavno Vitez. Projekat se finansira sredstvima EBRD-a i Razvojne banke Vijeća Evrope CEB.

Idejni projekat izgradnje regionalnog vodovoda kojim bi se pitkom vodom iz Travnika snabdijevali Travnik, Busovača, Novi Travnik i Zenica star je više od 30 godina, a zvanično je pokrenut prije skoro dvije decenije. Dugoročno bi se obezbjedilo vodosnabdijevanje za oko 200.000 stanovnika.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije