Predložena gradnja tri zgrade

Inspekcija zaustavila radove na gradilištu iza Alte u Sarajevu: Nemaju potrebne dozvole

24.12.2022. 14:37 / Izvor: Akta.ba
gradnja

U blizini sarajevskog tržnog centra Alta nastavljeni su jutros nedozvoljeni radovi koji su započeti jučer, međutim opštinska inspekcija je zaustavila radove.

U blizini sarajevskog tržnog centra Alta nastavljeni su jutros nedozvoljeni radovi koji su započeti jučer, međutim opštinska inspekcija je zaustavila radove.

Radnici na gradilištu su se pojavili rano jutros kako bi nastavili svoje radove, međutim opštinska inspekcija je izašla na mjesto gradnje i utvrdila da izvođač nema neophodnu saglasnost.

"Nakon što smo sinoć iz medija saznali o pokretanju radova u zoni kvadranta A, na Marijin dvoru, opštinska inspekcija je jutros obavila inspekcijski nadzor i ustanovila da izvođač nije imao sve neophodne saglasnosti", napisao je Mandić.

Riječ je o prostoru koji je obuhvaćen regulacioni plan Gradski centar Marijin Dvor. Ovim regulacionim planom je obuhvaćen prostor između Srednje mašinske tehničke škole i tržnog centra Alta, odnosno Uniticovih nebodera.

Na spomenutoj zelenoj površini, iza hotela Holiday, bivšeg Holiday Inna, predložena je gradnja tri zgrade u nizu. Veća površina ovog zemljišta je u vlasništvu firme za nekretnine Palace Investments iz Sarajeva. Dio zemljišta je u vlasništvu Općine Centar. Na tom prostoru bi trebala biti građevina visokog prizemlja i sa dva sprata, iza nje bi bio neboder sa 22 sprata te prizemnica s mansardom.

Načelnik Centra ističe kako nisu protiv ovakve gradnje, ali da svi zakoni prvo moraju biti ispoštovani te da su radovi do tada zaustavljeni.

"Želim naglasiti da Opština Centar nije protiv investicija i investitora, naprotiv! Međutim, zakoni i procedure se moraju poštovati i tu ne smije biti iznimke. Naša inspekcija će brzo biti u mogućnosti izdavati i prekršajne naloge. Još jednom molim sva zainteresovana pravna i fizička lica da poštuju propise. Vrijeme bezakonja je prošlo. Idemo dalje", kazao je Mandić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije