Od grandioznih građevina do ruševina: Ko (ne) brine o nacionalnom blagu?

27.12.2022. 13:22 / Izvor: N1
Kasarna

Foto: N1

Postoji anegdota da je Milorad Dodik bio posve začuđen kada je došao u Predsjedništvo Bosne i Hercegovine i vidio da nije okrečeno.

Postoji anegdota da je Milorad Dodik bio posve začuđen kada je došao u Predsjedništvo Bosne i Hercegovine i vidio da nije okrečeno. I sam je kasnije priznao da je želio da se okreči, no članovi Predsjedništva BiH ni o tome nisu postigli dogovor.

Predsjedništvo BiH nije na listi ugroženih nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine, zidovi još stoje ispravno. Ali jeste 87 objekata širom zemlje. Uglavnom, nema dogovora, novca ili jednostavno nikoga nije briga.

Većina ugroženih spomenika, ukupno 63, nalazi se na području Federacije Bosne i Hercegovine, tj. u nadležnosti je federalnog Ministarstva prostornog uređenja. U Brčko distriktu se nalaze dva ugrožena spomenika. U Republici Srpskoj se nalaze preostali, ukupno 22.

Osam je kuća iz osmanskog perioda ugroženo, među njima i Šeranića kuća

Prva na listi je Opijačeva kuća u Stocu, dio je kompleksa Ada. U kratkom objašnjenju Komisje za očuvanje nacionalnih spomenika piše: "Razraranje Opijačeve kuće unutar zaštićene cjeline i izgradnja novog objekta čiji oblik i obrada narušava zaštićenu cjelinu".

Ukupno se osam kuća iz osmanskog perioda nalazi na listi ugroženih spomenika BiH. Prema listi ugroženih spomenika to su Resulbegovića kuća u Trebinju, Šeranića kuća u Banjaluci, Salihagića kula u Fojnici, Hadžišabanovića kuća u Sarajevu, Hadžibegova kuća u Zvorniku, Kuća porodice Džabić ili Džabić kula u Vrapčićima kod Mostara te Dervišagića kuća u Srebrenici.

Zub vremena je glavni uzrok propasti većine objekata. No, tu postoji i ljudski faktor, naprimjer, na području na kome se nalazila Begova kuća u Trebinju izgrađeni su sportski tereni. Salihagića kuća u Fojnici ugrožena je zbog nepreduzimanja mjera. Hadžišabanovića kuća je teško oštećena eksplozijom plina i trenutačno je izložena uticaju atmosfere. Hadžibegovoj kući u Zvorniku prijeti kolaps zbog neodržavanja.

Sličan problem je i sa Džabića kulom u Mostaru, piše u opisu Komisije: “Krovna konstrukcija pred kolapsom, međukatna konstrukcija u lošem konstruktivnom stanju, dijelovi kompleksa prekriveni samoniklom vegetacijom”. Iz Komisje su upozorili da istu sudbinu dijeli i Dervišagića kuća u Srebrenici, koja je već dijelom urušena.

Devet vjerskih objekata, tri crkve, samostan i pet džamija

Tri se pravoslavne crkve nalaze na ovoj listi Komisje za očuvanje nacionalnih spomenika. Dvije od tri se nalaze na teritoriji Republike Srpske, u Gacku i Trebinju, te jedna, Crkva Svetog prokopija u Visokom.

Pet je džamija na spisku, tri u Federaciji Bosne i Hercegovine i dvije u Republici Srpskoj. Prva na listi je Džamija na Ustikolini za koju se vjeruje da je najstarija džamija u BiH, a ugrožena je gradnjom novog objekta u okviru zaštićenog spomenika.

"Jedino postoji narodna predaja koja kaže da je džamija na Ustikolini najstarija džamija u Bosni i Hercegovini i da ju je sagradio Turhan Emin-beg. Obzirom na to da su Turci vrlo rano zauzeli ove krajeve, u njima bi baš trebalo i tražiti najstarije građevine iz turskog doba. Prema tome, ta bi predaja mogla imati svoga osnova", napisao je istoričar Mehmed Mujezinović.

Jedan se samostan nalazi na listi, tj. zgrada nekadašnjeg Samostana i škole časnih sestara Milosrdnica u Travniku."U požaru su teško oštećeni krovna konstrukcija i pokrov; objekat je ugrožen prisustvom vlage i neodržavanjem”, navedeno je na stranici Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika.

U Sarajevu najveći broj ugroženih spomenika – osam, u Banjaluci tri, Mostaru pet

Istorijsko područje Tašlihan ugroženo je novogradnjom, tu je i pomenuta Hadžišabanovića kuća, grandiozna kasarna Jajce, Stara željeznička stanica na Ilidži. zgrada Vakufske bolnice- Hastahana, Grupa zgrada u Kotromanićevoj ulici. U Sarajevu se nalazi i nepokretna imovina koja je ugrožena, Zbirka Istorijskog arhiva BiH, filmski materijal Kinoteke BiH, te Kunovski zapis.

Kasarna Jajce možda nije najznačajniji kulturni spomenik BiH, ali zbog svog položaja i veličine sigurno je najgrandiozniji. Uzdignut, da svi vide i raskoš, ali i propast ove građevine. Kasarna Jajce jedan je od 180 neperspektivnih vojnih objekata koji je pripao Federaciji BiH. Federacija je prije tri godine kasarnu dala na korištenje Gradu Sarajevu i to na 49 godina.

“Kasarnu “Jajce” neće biti jednostavno obnoviti, ali je vrijeme da pokrenemo proces. Za obnovu kasarne “Jajce” nam je potreban investitor i saradnja državnih, federalnih i lokalnih organa vlasti”, pisala je gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić prije nešto više od godinu i po, do sada konkretni potezi su izostali.

Nekropole, mostovi, mlinice… – ugroženi

Na spisku ugroženih spomenika nalazi se više nekropola i drugih objekata, tu si mlinice i mostovi na Bregavi u Stocu, poznati Most na Žepi, Stari krstovi u Drežnici kod Mostara, stari gradovi, Most na Viševskom potoku. Posljednji na listi je stari Rimski most Vučija, poznatiji i kao Grčki most, Most na Sušici, Vučijanski most u selu Vučija nadomak Trebinja. Loše mu je konstruktivno stanje, pa je neophodno, upozorili su iz Komije za očuvanje nacionalnih spomenika, sprovesti hitne mjere konstruktivne sanacije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije