PRIREMENE ZA VJETROELEKTRANE

Objavljen tender za mjerenje karakteristika vjetra na lokacijama Donja Trusina i Radimlja

07.01.2023. 10:03 / Izvor: Akta.ba
VJETROPARK

Foto: vjetro

Elektroprivreda RS a.d. Trebinje raspisala je tender za nabavku usluga mjerenja karakteristike vjetra na lokacijama Donja Trusina i Radimlja.

Elektroprivreda RS a.d. Trebinje raspisala je tender za nabavku usluga mjerenja karakteristika vjetra na lokacijama Donja Trusina i Radimlja.

Predmet ovog postupka je nabavka usluge mjerenja karakteristike vjetra na lokacijama Donja Trusina i Radimlja skladu sa Odlukom o pokretanju postupka nabavke usluge mjerenja karakteristike vjetra na ovim lokacijama od 19.08.2022. godine, koja je planirana u Planu javnih nabavki za 2022.godinu.

 Procijenjena vrijednost javne nabavke (bez uključenog PDV) je 850.000,00 КM.

Projektom je predviđena nabavka, isporuka i montaža 3 (tri) mjerna meteorološka sistema od kojih 2 (dva) su mjerni anemometarski stubovi i 1 (jedan) LIDAR sistem za mjerenje parametara vjetra. 

"Svi mjerni sistemi je potrebno da budu projektovani za specifične meteorološke uslove na lokaciji Donja Trusina i Radimlja u Bosni i Hercegovini (snijeg i led, niske temperature, udari vjetra i dr.) i potrebno je nabaviti, isporučiti i postaviti 2 (dva) kompleta sistema za mjerenje parametara vjetra koji će biti postavljeni na stubove na procijenjenim visinama budućih vjetroturbina. Zajedno sa stubom i opremom, potrebno je instalirati dodatnu opremu (sistemi autonomnog napajanja, svjetiljke za poziciono obilježavanje) i ponuditi usluge (redovni obilasci za održavanje stuba, praćenje mjerne kampanje i izrada studije vjetropotencijala) neophodne za ispravan i neprekidan rad mjernog sistema. Za sve ponuđene usluge nakon završetka, potrebno je pripremiti izvještaj o izvedenim radovima", navodi se u tenderskoj dokumentaciji u koju je Akta.ba imala uvid.

Lokacije za 3 mjerna sistema se nalaze u opštini Berkovići i Ljubinje na platoima Trusina i Radimlja.

Podsjetimo, Vlada Republike Srpske je u julu 2022. godine donijela odluku o osnivanju novog pravnog lica pod nazivom Vjetroparkovi Elektroprivrede Republike Srpske d.o.o. Berkovići, koje će na sebe preuzeti obavezu pripreme i razvoja projekta VE Donja Trusina, a čije bi sjedište bilo na teritoriji opštine Berkovići.

Matično preduzeće je otpočelo aktivnosti na pripremi realizacije projekta izgradnje VE Donja Trusina, čiji je razvoj planiran u periodu 2022 — 2024. godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije