Jačanje energetske sigurnosti

Švedska priprema zakon koji će omogućiti izgradnju novih nuklearnih elektrana

11.01.2023. 10:32 / Izvor: Agencije
švedska

Švedska priprema zakon koji će omogućiti izgradnju više nuklearnih elektrana kako bi se povećala proizvodnja električne energije u toj nordijskoj zemlji i ojačala energetska sigurnost.

Švedska priprema zakon koji će omogućiti izgradnju više nuklearnih elektrana kako bi se povećala proizvodnja električne energije u toj nordijskoj zemlji i ojačala energetska sigurnost, izjavio je u srijedu premijer Ulf Kristersson.

Kristersson je proširenje proizvodnje nuklearne energije učinio ključnim ciljem svoje desničarske vlade, nastojeći da preokrene proces postepenog zatvaranja nekoliko reaktora u posljednjih nekoliko decenija, zbog čega se zemlja više oslanja na obnovljivu, ali ponekad manje predvidljivu energiju.

Švedska energetska mješavina sastoji se uglavnom od nuklearnih, hidro i obnovljivih izvora energije i iako je do sada bila manje pogođena previranjima oko isporuke plina zbog sukoba Rusije sa Zapadom, cijene električne energije su visoke i nestabilne otkako je Moskva pokrenula svoju invaziju na Ukrajinu.

Predloženi novi zakon, koji još treba da usvoji parlament, omogućio bi izgradnju novih reaktora na dodatnim lokacijama širom Švedske, a predviđa se da će biti na snazi u martu sljedeće godine.

"Imamo očiglednu potrebu za većom proizvodnjom električne energije u Švedskoj", rekao je Kristersson na konferenciji za novinare.

"Ono što danas radimo je promjena zakona kako bi se omogućila izgradnja više nuklearnih reaktora na više mjesta", dodao je.

Novi zakon ukinuo bi postojeća pravila koja ograničavaju ukupan broj reaktora na deset i zabranjuju izgradnju reaktora na drugim lokacijama osim tamo gdje trenutno postoje, otvarajući vrata za izgradnju manjih reaktora koje mnogi vide kao najisplativiju nuklearnu opciju.

Svako proširenje nuklearne energije u Švedskoj moglo bi potrajati mnogo godina s obzirom na složenost takvih projekata, dok se očekuje da će potražnja za energijom naglo porasti u narednim godinama.

Švedska trenutno ima šest operativnih reaktora, polovinu onoga što je nekada imala, a privremeno je zatvorila radi održavanja neke od njih, što je doprinijelo povećanju cijena električne energije u toj nordijskoj zemlji posljednjim mjesecima, prenosi Reuters.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije