Jedan od traženijih projekata Jugoslavije

Izvršena analiza projekta i studiju za Hidroelektranu Mrsovo, moguća gradnja Mrsovo 2

13.01.2023. 08:47 / Izvor: RTRS
Mrsovo

Elektroprivreda RS je izvršila analizu projekta i studiju za Hidroelektranu Mrsovo koja je jedan od traženijih projekata bivše Јugoslavije.

Elektroprivreda RS izvršila je analizu projekta i studiju za Hidroelektranu Mrsovo koja je jedan od traženijih projekata bivše Јugoslavije. Sada se istražuje investicija izgradnje Hidroelektrane Mrsovo 2, istakao je generalni direktor Elektroprivrede Republike Srpske Luka Petrović.

"Elektroprivreda Srpske formirala je preduzeće Obnovljivi izvori energije u Ljubinju koje je nabavilo četiri hidrolektrane sa koncesionim dozvolama na gornjem toku rijeke Neretve, ali i pokrenula inicijativu za realizaciju projekta Hidroelektrane Mrsovo", rekao je Petrović za RTRS.

Elektroprivreda će, kako je naglasio Petrović, novčano podržati projekat izgradnje Hidroelektrane Mrsovo ukoliko procjena investicije, studija ekonomske opravdanosti, dubinska analiza i vještačenje pokažu da se taj projekat isplati.

"Hidroelektrana Mrsovo jedan snage 37,3 megavata i proizvodnje 165 gigavatčasova ima isplativost za nešto ispod 10 godina. Prema sadašnjim cijenama, 250 eura puta tih 165 gigavatčasova, imaćete više od 90 mil KM prihoda godišnje na toj elektrani. Od toga će opština Rudo dobijati 650.000 KM, ali i benefit jer bi formirala preduzeće koje bi radilo na održavanju te elektrane, te zaposlila više od 60 radnika", naveo je Petrović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije