Od javnog intersa

Odabran konsultant za najkompleksniji projekat bh. građevinarstva, posao od 5,9 mil. eura

13.01.2023. 09:15 / Izvor: Akta.ba
tunel prenj

Odabrane su firme koje će vršiti konsultantske usluge za izradu idejnog projekta sa elementima Glavnog projekta za ugovor o izvođenju radova za tunel Prenj.

Odabrane su firme koje će vršiti konsultantske usluge za izradu idejnog projekta sa elementima Glavnog projekta za ugovor o izvođenju radova za tunel Prenj.

Vodeći partner konzorcija je slovenačka firma Elea iC Ljubljana, ostale firme u projekti su iC Consulenten ZT Beč, SEED Consulting Shpk Tirana i IBE Ljubljana.

Ugovor za konzulatantske usluga na najzahtjevnijoj dionici Koridora 5C potpisan je 23. decembra 2022. a njegova vrijednost je 5.934.530,80 eura.

Planirani završetak radova je 23. juna 2023. godine.

Podsjećamo, odabir kompanija koje će graditi tunel Prenj još je u toku, a u sklopu pretfkalifikacije pristiglo je osam ponuda zainteresovanih kompanija za izvođenje radova, riječ je o tri kompanije iz Turske, dvije od kompanije iz Kine, jedne kompanije iz Indije i dva konzorcija iz Turska i Koreje.

Tunel Prenj bi trebao biti dužine oko 10 km i prolazi kroz gorje sa složenim geološkim sastavom. To je prvi ovakav tunel u BiH koji prelazi granicu od 6 km, te ukoliko se izgradi, bit će među 22 ovakva tunela u svijetu.

Osim složene geološke strukture, sigurnost u saobraćaju u ovako dugim tunelima, jedan je od prioriteta koji treba razmotriti prilikom projektovanja. U tunelu bi bila projektovana 34 poprečna prolaza za pješake i vozila koja bi omogućila da se učesnici sigurno sklone u drugu cijev ukoliko dođe do incidentne situacije u tunelu.

Stručnjaci kažu da je tunel Prenj jedan od najkompleksnijih objekata u istoriji bh. građevinarstva. Istovremeno će se raditi dvije tunelske cijevi s po dvije trake, u kojima će se saobraćaj odvijati jednosmjerno za svaki pravac.

Probijanjem tunela Prenj, te izgradnjom autoceste na toj trasi, put između Sarajeva i Mostara će se skratiti za dvostruko.

Vlada FBiH je krajem novembra utvrdila javni interes za dionicu tunela Prenj, što je bilo potrebno radi omogućavanja pokretanja postupka eksproprijacije nekretnina na ovoj dionici.

I.R.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije