Važna tačka na magistrali

Stolac dobiva i 16. most, gradi se u Vidovom Polju

17.01.2023. 09:36 / Izvor: Večernji List
stolac

Uz gradnju dvorane u Vidovom Polju, radi se kružni tok kod Novog mosta, koji je glavni ulaz u grad iz smjera Mosara i Berkovića

Proglašenje Stoca gradom, čemu je u prvom redu doprinijela iznimna kulturno-povijesna baština, pokrenulo je Stolac i Stočane.

PODGRADSKA ĆUPRIJA

Uz gradnju dvorane u Vidovom Polju, radi se kružni tok kod Novog mosta, koji je glavni ulaz u grad iz smjera Mosara i Berkovića, a na južnom doskora prigradskom dijelu u tijeku su radovi izgradnje mosta preko Bregave i pristupnih cesta na magistralu M-17.3 Stolac-Neum.

Iako predstoji još mnogo radova oko mosta, najvažnije je da je betonska konstrukcija završena. Radnici koji postavljaju bankine kažu kako bi posao trebao biti gotov u julu.

Prolaz kroz Stolac nije važan samo zbog turizma nego i zbog svakodnevnice jer će se tako omogućiti prometovanje tretnih vozila-kamiona, autobusa na kat i slično od Stoca do Neuma. Prema tome most koji se gradi vrlo je važna tačka na magistrali M-17.3 Stolac-Neum.

Zanimljivo, most u Vidovu Polju bit će ukupno 16. most u Stocu. No, samo su Novi most i most u izgradnji, a kako tako i spomenuta Podgradska ćuprija pogodni za odvijanje prometa, što još više govori u prilog važnosti mosta čija je izgradnja u toku. Ostali mostovi su mali, uzani ili premošćuju rukavce na Bregavi kroz Stolac. O njihovoj ljepoti svjedoči i podatak da ih je čak deset proglašeno povijesnom baštinom.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije