Održan sastanak projektnog tima

Kasumović nezadovoljan dinamikom izvođenja radova na projektu za tretman otpadnih voda

23.01.2023. 15:16 / Izvor: Akta.ba
zenica

U Gradskoj upravi Zenica danas je održan prvi sastanak projektnog odbora za projekat "Sakupljanje i tretman otpadnih voda Zenica".

U Gradskoj upravi Zenica danas je održan prvi sastanak projektnog odbora za projekat "Sakupljanje i tretman otpadnih voda Zenica", kojem su prisustvovali Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice, Stephan Raabe (putem Zooma), predstavnik Njemačke razvojne banke KfW, Siroco Messerli u ime ambasade Švicarske u BiH, Emir Pašalić, direktor preduzeća "Vodovod i kanalizacija", Nermina Hodžić i Amila Ibrulj u ime Agencije za vodno područje rijeke Save, Amer Husremović u ime federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Mirsad Ibrović u ime federalnog ministarstva okoliša i turizma, te Dario Tolić u ime ministarstva finansija i trezora BiH.

Ovo prilikom prezentirane su do sada urađene aktivnosti kada se radi o ovom projektu, njegovim trenutnim statusom. Gradonačelnk Zenice Fuad Kasumović u svom obraćanju prisutnima istakao je kako je projekat otpadnih voda veoma važan za Zenicu.

"Tretman otpadnih voda je bitan projekat, međutim, poznat sam kao neko ko brzo donosi važne odluke i ne gubi vrijeme, moram priznati da nisam zadovoljan dinamikom odvijanja odnosno izvođenja projekta. Jedan od razloga je i taj što su cijene, naprimjer, za 40 posto veće nego kada smo o bilo čemu govorili o ovom projektu. Zato ću zamoliti da konačno ovaj projekt krene u potpunosti, da nemamo problem kada izaberemo izvođača. Očigledno će za ovaj projekat problem biti nedostatak sredstava, jer je takva situacija ne samo u Zenici nego u cijelome svijetu. Istini za volju, uradili smo dosta toga, sada samo treba implementirati projekat. Želim posebno istaći da su Gradska uprava Zenica i JP "ViK" Zenica priveli kraju sve što se tražilo od nas, odnonso sve to je u završnoj fazi", kazao je gradonačelnik Kasumović.

Siroco Messerli, u ime ambasade Švicarske u BiH, poručio je kako je projekat otpadnih voda značajan projekat ne samo za Zenicu nego Federaciju i cjelokupnu državu.

"Ovo je projekat sa velikim ulaganjima, a bilo je dosta investicija koje nisu bile uspješne poput Mostara. Ovaj projekt ne liči na projekat u Mostaru, imamo predanu Gradsku upravu i partnere, stoga smo na dobrom putu da se on uradi kako treba. Specifičnost ovog projekta je u tome kako je sve grant i nema kredita. Svjesni smo da je, što se tiče Grada Zenica i JP "ViK", urađeno dosta, da se trudite i da sve teče kako treba. Ali, još ima nekoliko otvorenih pitanja koja ćemo, vjerujem, prevazići". rekao je Masserli.

Emir Pašalić, direktor JP "ViK", prezentirao je prisutnima projekat, njegov sadržaj, trenutni status, kao i izazove sa kojima se susreću, a razmatrane su i obaveze iz Akcionog plana.

"Cilj nam je zaštita okoliša, posebno rijeke Bosne te unapređenje uslova života građana Zenice i građana koji žive nizvodno. Ovo je ekološki projekat koji je dobio značajnu podršku, uključeno je mnogo učesnika i donatora, a Grad Zenica učestvovati će sa milion eura. Ne treba zaboraviti kako je gradonačelnik, sve s ciljem osiguravanja sredstava za realiziranje ovog projekta, donio politički rizičnu odluku te korigovao cijenu vode, sve kako bi sredstva bila doznatna", poručio je Pašalić.

Na kraju se razgovaralo o iznalaženju rješenja za pitanja otkupa zemljišta, raseljavanja Roma, obaloutvrde...

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije