Saglasnost za investicije

"Hidroelektrane na Vrbasu" i u Bočcu značajne i profitabilne za energetski sistem RS-a

25.01.2023. 09:59 / Izvor: SRNA
Hidroelektrane na Vrbasu

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković ocijenio je da su "Hidroelektrane na Vrbasu" i u Bočcu veoma značajne i profitabilne za energetski sistem RS-a.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković ocijenio je da su "Hidroelektrane na Vrbasu" i u Bočcu veoma značajne i profitabilne za energetski sistem RS-a, zbog čega će u njih i u narednom periodu biti znatno ulagano. Premijer Srpske je rekao novinarima u Banjaluci da je data saglasnost za investicije planirane u Bočcu i "Hidroelektranama na Vrbasu".

"Očekujem da se vrlo skoro krene u realizaciju tih projekata, pogotovo što ova firma ima obezbijeđena finansijska sredstva u okviru Elektroprivrede Srpske od oko 30 miliona KM. To su akumulirana sredstva koja će biti upotrebljena za investicije", izjavio je Višković.

Kada je riječ o realizaciji solarne elektrane "Ada polje", Višković je naveo da je na tom planu riješena većina stvari, među kojima su imovinski poslovi i sredstva, zbog čega bi ovaj projekat možda mogao biti završen u narednih godinu dana. Višković je naglasio da su i akumulacije u Bočcu nedavno odigrale bitnu ulogu jer su prihvatile ogromne količine vode, čime su spriječene poplave u znatnom broju banjalučkih naselja i izbjegnuta velika materijalna šteta.

Vršilac dužnosti direktora "Hidroelektrana na Vrbasu" Goran Milanović rekao je, povodom ulaganja u buduću solarnu elektranu "Ada polje", da će to postrojenje imati snagu za prosječnu godišnju proizvodnju od 11,75 gigavat časova električne energije.

On je istakao da će biti rađeno i na projektima u Podrašničkom polju. Buduća solarna elektrana "Ada polje" trebalo bi da bude izgrađena između magistralnog puta Banjaluka-Jajce i lijeve obale rijeke Vrbas, na udaljenosti od oko dva kilometra nizvodno od brane Hidroelektrane "Bočac".

Planirana je izgradnja solarne elektrane koja bi trebalo da ima prosječnu godišnju proizvodnju od 11,75 gigavat časova, a procijenjena investiciona ulaganja se, kako je navedeno, kreću oko 20 miliona KM. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije