BizVenture

Proglašene najbolje ideje BizVenture studentskog online šampionata u preduzetništvu

04.02.2023. 09:54 / Izvor: Akta.ba
bizventure

Proglašene najbolje ideje BizVenture studentskog online šampionata u preduzetništvu.

Na ceremoniji u Sarajevu proglašene su najbolje ideje drugog BizVenture online šampionata u preduzetništvu za studentice i studente koji je Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini organizovao u okviru druge faze projekta "Boljom upravom do bržeg ekonomskog rasta" (EGG 2) uz finansijsku podršku Vlade Kraljevine Norveške i u saradnji sa Univerzitetom u Banjoj Luci i Univerzitetom u Sarajevu.

Sedam studentica i studenata sa dva univerziteta je nakon sticanja novih znanja iz osnova preduzetništva i kreiranja biznis kanvas modela kroz BizVenture simulacijsku igru od 11. novembra do 11. decembra, u prethodna dva dana predstavilo svoje poslovne ideje mentoricama i mentorima i stručnom žiriju sastavljenom od profesorica i profesora sa dva univerziteta te predstavnika UNDP-a u BiH.

BizVenture je simulacijska preduzetnička igra razvijena kroz IT Girls inicijativu koju implementiraju UNDP, UNICEF i UN Women, a čiji je razvoj finansirala Švedska.

Univerzitet u Sarajevu se priključio Univerzitetu u Banjoj Luci u ovogodišnjem izdanju šampionata.

Na ceremoniji kojoj su prisustvovali Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu, Milica Balaban, prorektorica za međunarodnu i međuuniverzitetsku saradnju Univerziteta u Banjoj Luci, i Stephen Kinloch Pichat, zamjenik rezidentne predstavnice UNDP-a u BiH, žiri je sve preduzetničke ideje studenata, kao što su proizvodnja hrane i kozmetičkih proizvoda i primjena informacionih tehnologija za različite usluge, ocijenio izuzetno promišljenim i inovativnim.

"Radovi su bili napredniji u odnosu na njihove godine i na njihovu poziciju na univerzitetu i pogotovo su bili značajno drugačiji u odnosu na to kako prosječni mladi ljudi razmišljaju u BiH. Oni su takvi da imaju potencijal da povedu BiH u malo drugačijem smjeru nego šta je sada slučaj," izjavio je član žirija Branko Vučijak, vanredni profesor na Mašinskom fakultetu Univerzitata u Sarajevu.

"Dosta tih ideja će se vjerovatno moći i realizovati," dodala je Jadranka Petrović, viša asistentica na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci.

Najbolju poslovnu ideju, za koju je osvojila laptop, imala je Marija Stojaković, studentica Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, koja je izjavila da joj je kao studentu hemije šampionat izuzetno koristio da nauči razmišljati na preduzetnički način.

"Pored toga, čula sam odlične ideje drugih studenata i stekla odlične prijatelje i možda jednog dana i partnere za realizaciju moje ideje," izjavila je Stojaković.

Drugo mjesto i tablet osvojila je Nirvana Mahovac, studentica Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, dok su treće mjesto i bežične slušalice pripali Selmi Fočo sa Mašinskog fakultet Univerziteta u Sarajevu.

Stephen Kinloch Pichat, zamjenik rezidentne predstavnice UNDP-a u BiH, je istakao da je podržavanje mladih preduzetnika ključno za stvaranja visokokvalitetnih poslova i zapošljavanje, pogotovo mladih žena.

"Mladi preduzetnici i preduzetnice imaju mogućnost stvaranja inovativnih i kreativnih poslova; preduzetničke vještine su vještine budućnosti. Preduzetništvo mladih može imati pozitivan utjecaj na društveni, kulturni i ekonomski napredak društva. Mladi u Bosni i Hercegovini imaju moć nad budućnošću", izjavio je Kinloch Pichat.

Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu, je izjavio je da je BizVenture šampionat izvrsna inicijativa koja će pomoći poticanje digitalne transformacije i preduzetništva na univerzitetima kako bi se unaprijedile i digitalne i poslovne vještine studenata.

"Siguran sam da će najbolje ideje koje su proizašle iz ovog šampionata imati uspješnu tržišnu valorizaciju", izjavio je Škrijelj.

Milica Balaban, prorektorica za međunarodnu i međuuniverzitetsku saradnju Univerzitet u Banjoj Luci, je izjavila da je BizVenture šamionat bio sjajna prilika da studentice i studenti steknu preduzetničke vještine i jednu vrstu profesionalnog samopouzdanja kroz predstavljanje vlastitih poslovnih ideja.

"Čestitamo pobjednicima a Univerzitet u Banjoj Luci će omogućiti da najbolje ocijenjeni studentski radovi dobiju dodatnu podršku kroz mentorski rad i stručno savjetovanje s ciljem stvaranja kapaciteta kako bi, u određenom obliku, ovakva praksa bila dostupna svim našim studentima. Na kraju, gejmerskim riječnikom rečeno, naredne godine očekujemo BizVenture 3.0 i bilo bi nam zadovoljstvo da ponovo budemo domaćini šampionata, naravno sa još većim brojem učesnika.", izjavila je Balaban, te dodala:

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije