Na februarskom minusu

Gradi se danju i noću za ATP turnir u Banjaluci, ali podnose se i krivične prijave

10.02.2023. 07:50 / Izvor: N1
ATP turnir

Događaj kakav u BiH nije viđen najavljuje se u Banjaluci. U aprilu će biti održan ATP turnir "Banjaluka Open" iz serije 250.

Događaj kakav u BiH nije viđen najavljuje se u Banjaluci. U aprilu će biti održan ATP turnir “Banjaluka Open” iz serije 250. Zbog teniskog spektakla koji se očekuje dio centra grada na Vrbasu jedno je od najaktivnijih gradilišta u zemlji. Sve je omogućeno selidbom “Srbija opena” u Banjaluku u kojoj varniči između dojučerašnjih političkih saboraca, a podnose se i krivične prijave.

Gradi se danju, ali i noću i gradi se u svim vremenskim uslovima pa i na februarskom minusu. Od sredine novembra kada se počelo sa radovima, mašine i radnici ovu lokaciju ne napuštaju i za uslove domaće gradnje, strahovito brzo je mijenjaju. 

I to za događaj koji će okupiti, ni manje ni više nego, “crème de la crème” teniskog svijeta. “Banjaluka Open” već je na listi ATP događaja, a najavljuje se za pretposljednju sedmicu aprila. Do tada i još ranije svi radovi koji ukupno koštaju oko 25 miliona maraka, moraju biti završeni.

Najveća investicija je sportska dvorana, odnosno teniski teren sa oko 6.000 mjesta. Sve zbog toga što se “Srbija Open” privremeno seli u Banjaluku. Kada događaj u aprilu bude završen i teren će biti pretvoren u multifunkcionalnu dvoranu koja će tada imati oko 3.000 mjesta.

Ovakav turnir od nemjerljivog je značaja za grad na Vrbasu i bez premca predstavlja najviši vid afirmacije tenisa. To kaže direktor Teniskog kluba Banjaluka, kojeg, kaže, prijatelji već sada pritaju za ulaznice.

"Dolaze najbolji igrači svijeta, nadam se da će i Novak Đoković doći. Mi smo svi išli u Umag da to vidimo, išli smo u Beograd, a sad ćemo to moći da vidimo u našem gradu", rekao je Saša Stovragović  iz TK Banjaluka.

U kojem je zbog svega postalo i politički turbulentno. Gradska uprava je pod kritikama jer planira da se zaduži za 25 miliona maraka, od čega bi 15 trebalo biti izdvojeno za dvoranu, ali i novi kružni tok – rotor, prvu modernu aleju u Banjaluci, rekonstrukciju parka Mladen Stojanović. Gradonačelnik je pod krivičnom prijavom, podnesenom od dojučerašnjeg saborca.

"Da sam sad ministar unutrašnjih poslova, hipotetički da je došlo do promjene vlasti, gospodin Stanivuković bi danas bio uhapšen i bio bi dva dana u pritvoru. To govorim bez trunke zadrške", kazao je Nebojša Vukanović, poslanik liste za pravdu i red.

Prijavom Nebojše Vukanovića obuhvaćen je i premijer Radovan Višković i to zbog načina trošenja miliona maraka koji se izdvajaju za događaj, ali i zbog gradnje bez dozvola.

"Krivično djelo je da se gradi, prije svega, gradi se bez građevinske dozvole, gradi se bez regulacionog plana i prebacuju se novci. Grad Banjaluka je sad vidimo 100% investitor, a gradi se preko Teniskog saveza Republike Srpske", rekao je Vukanović.

Vukanović spornim smatra i to što je Teniskom savezu već doznačeno pet miliona maraka bez da postoji projekat. Gradonačelnik Stanivuković u programu N1 prijavu je nazvao “budalastom”.

"Ja sam neko ko izvršava one stvari koje su u budžetu. Dakle u dva budžeta se nalazi grant. Postoji regulacioni plan za kongresnu dvoranu. Mi pravimo sportsku dvoranu koja dobija privremenu građevinsku dozvolu i uklapa se u sve gabarite kongresne dvorane sa tirbinama i elementima kongresne dvorane, jer napominjem i u kongresnoj dvorani imate tribine, parter, parket, pod i sve te elemente", rekao je Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke.

Ovom pričom, koja bi u Banjaluku trebala dovesti najmanje pet od prvih deset tenisera svijeta, bavio se i portal Capital. Prema njihovim saznanjima, izvođača radova birao je Teniski savez Republike Srpske, čime je omogućeno “preskakanje” procedure javnih nabavki i ubrzanje procesa gradnje koje je dobila firma koja se povezuje sa porodicom Željke Cvijanović. Teniski savez o svemu još ćuti, a na upit poslat još 12. januara do danas ne odgovara.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije