POTPISAN SPORAZUM

Općina Novi Grad sufinansira sanaciju Odjela za intenzivnu njegu Opće bolnice

15.02.2023. 14:52 / Izvor: Akta.ba
sporazum

Sporazum potpisali načelnik Semir Efendić i direktor bolnice prim. dr. Ismet Gavrankapetanović

U Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš" danas je potpisan Sporazum između ove zdravstvene ustanove i Općine Novi Grad Sarajevo, o sufinansiranju sanacije i adaptacije Odjela za intenzivnu njegu. Sporazum su potpisali prof. dr. Ismet Gavrankapetanović, direktor Opće bolnice i Semir Efendić, načelnik Općine Novi Grad Sarajevo.

Kako je rečeno na press konferenciji upriličenoj ovim povodom, Općina je iz ovogodišnjeg budžeta izdvojila 380 hiljada KM, za sufinansiranje i adaptaciju intenzivne njege Opće bolnice, a u cilju zdravstvene sigurnosti i poboljšanja pružanja zdravstvenih usluga pacijentima.

Također, stručne službe Općine Novi Grad Sarajevo su već uradile projekat adaptacije, a  proceduru odabira izvršioca radova će provesti Opća bolnica, dok će Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo vršiti nadzor nad izvođenjem radova.

Načelnik Semir Efendić je u ime građana Općine Novi Grad, kojih je najviše u Kantonu Sarajevo, i koji koriste i usluge Opće bolnice, odao priznanje i zahvalnost za sve ono što su ova bolnica i njeni uposlenici uradili u najtežem vremenu korone.

ugovor

"Zaista je herojski posao koji su radili svi uposlenici ove bolnice i njen menadžment. I u tom najtežem periodu koji smo imali u poslu koji radimo, oni su prema mom mišljenju i svjedočenju pacijenata, odgovorili na najbolji mogući način. S druge strane, također jedno veliko priznanje za način rukovođenja ovom ustanovom. Znamo da je u zadnjih nekoliko godina, otkako ovaj menadžment upravlja Općom bolnicom broj pacijenata dva ili tri puta veći u skoro istom iznosu sredstava finansiranja. Dakle, očito je da građani Sarajeva imaju povjerenje u ovu zdravstvenu ustanovu, a u tome je i veliki broj građana općine Novi Grad Sarajevo. Zadovoljstvo nam je da smo uz podršku Općinskog vijeća uspjeli da obezbijedimo finansijska sredstva za adaptaciju Odjeljenja intenzivne njege koje je na neki način „srce“ bolnice, a najveći broj pacijenata prolazi upravo kroz intenzivnu njegu u postoperativnom periodu. Nadam se da će potpisivanjem Sporazuma biti stvoreni uslovi za objavu pokretanja javne nabavke i da ćemo ubrzo dobiti izvođača radova, koji će adaptirati jedan važan dio prostora za ovu bolnicu i građane Kantona Sarajevo", istakao je načelnik Efendić.

Prof. dr. Ismet Gavrankapetanović izrazio je duboku zahvalnost načelniku Općine Novi Grad Sarajevo Semiru Efendiću, pomoćniku načelnika za finansije Emiru Dedoviću i Općinskom vijeću, koje je jednoglasno usvojilo inicijativu o sufinansiranju adaptacije Odjeljenja intenzivne njege.

"Naša bolnica je zadnjih godina pod velikim pritiskom, a toga se možete sjetit iz vremena Covida  kada smo doslovno u najtežem vremenu spašavali ovaj grad. Dijelovi intenzivne njege nisu rekonstruisani od dana kada je ova bolnica počela sa svojim radom. Obzirom na veliki rad naše hirurgije, svih odjeljenja hirurgije i veliku potrebu za intenzivnom njegom, mi smo se obratili za pomoć, te smo naišli na razumijevanje ove Općine. Građanima Sarajeva je ovo vrlo značajna pomoć, to je nešto što će ostati iza nas. Svakodnevno bolnicu posjećuje hiljade i hiljade ljudi koji imaju povjerenje u jednu malu gradsku bolnicu. Nije jednostavno, obzirom da imamo veliki pritisak, jer prema nama gravitira blizu milion ljudi, kako Sarajeva, tako okoline i drugih dijelova Bosne i Hercegovine", kazao je Gavrankapetanović.

Za sveobuhvatnu adaptaciju i opremanje intenzivne njege će biti potrebno još  finansijskih sredstava, a današnji potpisnici su se obavezali da će u narednom periodu pokušati iznaći finansijska sredstva i da će projekat adaptacije i opremanja biti završen u ovoj godini.

Time će pacijenti Opće bolnice, uz već postojeće dvije jedinice intenzivne njege, dobiti još jedan moderno opremljen prostor za zbrinjavanje vrlo teških i kritično oboljelih pacijenata kojima je potreban stalan monitoring i potpora za održavanje života. Takvi se bolesnici najbolje liječe u jedinicama intenzivne njege s iskusnim osobljem i odgovarajućim uređajima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije