Traže zemljište

Elektroprivreda BiH objavila poziv za nabavku zemljišta za izgradnju solarnih elektrana

18.02.2023. 10:51 / Izvor: Fena
Elektrane

Elektroprivreda BiH pozvala je zainteresovane vlasnike nekretnina - zemljišta koje je moguće prenamijeniti za izgradnju fotonaponskih elektrana.

Elektroprivreda BiH pozvala je zainteresovane vlasnike nekretnina - zemljišta koje je moguće prenamijeniti za izgradnju fotonaponskih elektrana, na minimalno 30 godina, da dostave pismo namjere, a javni poziv je otvoren do 31. decembra 2023., potvrđeno je Feni iz tog javnog preduzeća.

Minimalni uslovi koje trebaju ispunjavati ponuđene nekretnine - zemljišta su: iskoristiva površina 25.000 m2 i veća (iskoristivost površine procijenit će EPBiH); te nesmetan pristup lokaciji, odnosno saobraćajnoj i elektroenergetskoj infrastrukturi.

Na javni poziv mogu se prijaviti jedinice lokalne samouprave (gradovi i općine), kao i pravna i fizička lica.

Projekti će biti realizovani kroz uspostavljanje partnerskih odnosa s lokalnom zajednicom.

Iz JP Elektroprivreda BiH navode da brojnost pisama interesa za prodaju/zakup ili drugi odgovarajući način korištenja nekretnina - zemljišta za izgradnju fotonaponskih elektrana dostavljenih u 2022., govori u prilog činjenici da za taj javni poziv postoji veliki interes.

Podsjećaju da je to nastavak aktivnosti na pronalaženju pogodnih lokacija za izgradnju fotonaponskih elektrana putem javnog poziva, koje JP Elektroprivreda BiH provodi od 2021. godine, kada je objavljen prvi poziv.

Kao rezultat aktivnosti provedenih po tom javnom pozivu, između JP Elektroprivreda BiH i Općine Banovići potpisan je Ugovor o saradnji i zakupu zemljišta za izgradnju FNE Banovići Selo. U toku je nabavka "Izgradnja FNE Banovići Selo 8,8 MW" u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama kroz ugovor po principu "ključ u ruke".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije