OBJAVLJEN TENDER

Ovo je prva općina u Kantonu Sarajevo koja se odlučila na proizvodnju struje iz Sunca

20.02.2023. 09:10 / Izvor: Akta.ba
općina stari grad

Općina Stari Grad objavila je tender za nabavku i izgradnju fotonaponske elektrane na krovu objekta administrativnog sjedišta Općine, saznaje Akta.ba.

Korištenje energije Sunca dobija sve više na značaju u Bosni i Hercegovini. Fotonaponski solarni paneli sastavni su dio tranzicije elektroenergetskog sektora baziranog na obnovljivim izvorima energije, a njihova ugradnja na objekte sa sobom nosi benefite, te ne čudi odluka da se sve više preduzeća, ali i lokalnih uprava okreće proizvodnji iz Sunca.

Time se vodi i Općina Stari Grad koja je objavila tender za nabavku i izgradnju fotonaponske elektrane na krovu objekta administrativnog sjedišta Općine, saznaje Akta.ba. Time će postati prva općina u Kantonu Sarajevo koja će imati fotonaponsku solarnu elektranu.

Procijenjena vrijednost javne nabavke (bez uključenog PDV) je 132.478,64 KM, odnosno 155.000,00 KM sa uračunatim PDV-om. Sredstva će biti obezbijeđena rebalansom Budžeta Općine Stari Grad Sarajevo za 2023. godinu.

Na krovovima objekata A, B i C administrativnog sjedišta Općine Stari Grad bit će postavljeno 130 solarnih panela i 3 različite vrste invertera, a planirano je da sistem počne sa radom u što skorije vrijeme. U toku perioda probnog rada redovno će se vršiti testiranje kako bi se utvrdilo da fotonaponska elektrana u potpunosti odgovara zahtjevima propisanim u tenderskoj dokumentaciji i da zadovoljava važeće propise u BiH.

Za početak, Općina Stari Grad Sarajevo će proizvedenu energiju koristiti samo za vlastite potrebe.

Snaga fotonaponskih panela je 545 W.

"Predmet ovog postupka javne nabavke jeste nabavka i izgradnja fotonaponske elektrane na krovu objekta administrativnog sjedišta Općine Stari Grad Sarajevo prema 'Idejnom projektu fotonaponske elektrane Općina Srati Grad' koji je izrađen od strane privrednog društva "General Management Consulting" d.o.o. Sarajevo, a koji je sastavni dio ove tenderske dokumentacije", navodi se u tenderskoj dokumentaciji.

Ovaj predmet nabavke zahtijeva od izabranog ponuđača da izradi glavni projekt sa revizijom i svim potrebnim elaboratima, te je obaveza istog ishođenje svih potrebnih dozvola (u saradnji sa Ugovornim organom).

Izabrani ponuđač  je obavezan nabaviti i isporučiti kompletnu opremu neophodnu za pouzdan, siguran i stabilan rad buduće FNE elektrane, a u skladu sa pribavljenim suglasnostima i dozvolama, zahtijevanim nivoom kvaliteta iz tenderske dokumentacije i projektovanim životnim vijekom od 25 godina, a sve o trošku uključenom u cijenu ugovora.

Izabrani ponuđač mora posjedovati sve neophodne dozvole za instaliranje ponuđene opreme (FN panela, Invertera), a sve u skladu sa važećom zakonskom regulativom. Također, nakon puštanja u rad solarne fotonaponske elektrane izabrani ponuđač treba da obezbijedi period probnog rada u trajanju od 6 mjeseci. 

U toku perioda probnog rada vršit će se testiranje kako bi se dokazalo da elektrana u potpunosti odgovara zahtjevima datim u tenderskom dokumentu i da zadovoljava važeće propise u BiH.

Izabrani ponuđač je dužan da o svom trošku obezbijedi repromaterijal potreban za rad elektrane u probnom periodu.

Rok za prijem ponuda/zahtjeva za učešće je 15.03.2023. godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije