Mjesna zajednica Orašac

Mještani Vojića mahale nemaju pristupni put do kuća, traže konačno rješavanje problema

23.02.2023. 08:50 / Izvor: Fena
Orašac

Mještani u zaseoku Vojića mahala u Mjesnoj zajednici Orašac suočavaju se s problemom nepostojanja pristupnog puta do svojih kuća.

Mještani u zaseoku Vojića mahala u Mjesnoj zajednici Orašac suočavaju se s problemom nepostojanja pristupnog puta do svojih kuća te pozivaju lokalnu zajednicu i Grad Bihać da se uključe u rješavanje ovog problema. 

Nekada je tu bio aktivan put kojeg su mještani koristili za dovoz građevinskog materijala i ogrijeva. Nakon protjerivanja stanovništva iz Ljutočke doline 1992. godine, povratak je poslije rata tekao sporo, put je zanemaren, nije održavan i samim tim prestala je njegova upotreba jer se mještani iz 6-7 kuća s pristupom ovom putu nisu odmah vratili na svoja ognjišta.

Esma Dizdarević, koja je radila u Domu zdravlja Bihać, vratila se tek 2016. godine kada je otišla u penziju. Za nju je ovaj put, kao i za ostale mještane, od izuzetnog značaja.

Kaže da se obraćala predstavnicima Mjesne zajednice sa zahtjevom da se put barem naspe, ali uprkos obećanjima koje je dobila, još ništa nije realizirano.

"Obećano mi je tada, a prošlo je dvije godine, da će se to uraditi i napraviti ćuprija. Ne znam šta dalje da radim. Mi prijelaza nemamo. Ako mi dolaze drva, moramo ih istovarati uz glavnu cestu i onda ih prevoziti ovamo našim kućama. Da li se nama može omogućiti da imamo put kao svi normalni ljudi", pita Esma.

prikaz

Prema riječima Zarifa Hrnjice (86), put je tu od pamtivijeka i mještani su se nekada aktivno njime služili.

"Kroz Vojića mahalu su postojali putevi lijevo i desno, za dovoženje i odvoženje materijala, te ostalih potrepština. Kola su mogla i tamo i ovamo, i niz mahalu dolje preko potoka kod kuće Mehe Dizdarevića. Tu je prvi materijal došao iz Vinkovaca, blokovi za izgradnju tri kuće. Tim putem je išao traktor i mogao dotjerati te blokove", svjedoči Zarif koji je najstariji mještanin ovog zaseoka.

Asim Grozdanić se među prvima vratio u Orašac. Radni vijek je proveo radeći kao mašinovođa, a danas je u penziji. Aktivan je po pitanju pomoći mještanima kada su ovakvi i slični problemi u pitanju.

"Želimo da podignemo jednu ćupriju da može ovim ljudima doći kamion. Imamo jednog invalida ovdje koji je imao infarkt, moramo ga nositi u ćebadima do glavne ceste. Vjerujem da će lokalna zajednica i Grad Bihać uzeti u obzir sve činjenice i rješiti ovaj problem na obostrano zadovoljstvo. Izabran sam kao predsjednik građevinskog odbora, ali najprije Mjesna zajednica Orašac mora da riješi pristup ovome i pitanje imovine, da se označi šta je njena imovina, i onda ću ja krenuti u prikupljanje sredstava i prvi ću dati sredstva, a onda u realizaciju projekta", poručuje Grozdanić.

Dodaje kako ne žele angažirati izvođača radova sve dok "papiri oko puta ne budu u potpunosti čisti". Tvrdi kako su pojedini mještani ušli u dio puta i tako ga suzili, te zbog toga žele sve dokumentovati kako bi put obnovili u njegovoj stvarnoj širini.

Apeluju na Mjesnu zajednicu Orašac i Grad Bihać da se aktivno uključe u njegovo rješavanje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije